25.4.2024 | Svátek má Marek


MLSOTNÍK: Kapr na kmíně

3.4.2020

Abyste neřekli, že vařím jen na Beaveru ;-)

To doma, když zrovna nepřemotávám škrabadla nebo nemám jinou zajímavou činnost, nechám se zlákat k vaření… no, moc lákat se nemusím…

V sobotu jsem si říkala, že by to chtělo teplý oběd, a napadlo mne, že mám v mrazáku nádhernej kus kapra. Tak jsem si naladila chuť a udělala kapra na másle, jen s kmínem a solí… Moc mu to slušelo a hlavně, chutnalo to božsky, ryba má plavat, chvilku jsem přemýšlela, jestli ryze hořká 12° od Radegastu bude to pravé, nebo otevřu bílou Malvasii. No vyhrálo to pivo, víno jsem nechala k jiným rybkám.

Kapr na kmíně

Kdo máte ryby rád a neopovrhnete kaprem (nebyl cítit bahnem a krásně plátkoval), uvědomte si, že v jednoduchosti je krása, vyhoďte si z hlavy všechna ta míchaná koření na ryby , vynechte i citronovou šťávu a udělejte ho opravdu jen na másle. Lehce ho před vložením do pánve osolte a okmínujte (zvolila jsem Salka sůl a pudrový kmín).

Dopřejte kaprovi čas a sledujte bez nějakého píchání do nakrájených kusů, jak se krásně mění barva a vůně je intenzivnější. Neduste ho, dělejte ho jako steak. Trvalo to cca 3 minuty a nastal čas k otočení, následně ještě trochu opéct boky a mohla jsem podávat.

Stačilo uvařit brambory a nasekat petrželku, mohla jsem si ukrojit kus chleba a lehce ho osmahnout a potřít česnekem, ale proč? Samotné kapří maso bylo výborné a to pivečko k němu nemělo chybu…

Kapra opečeme i ze stran

Jen těch pomocníčků bylo moc. Kupodivu nechtěli mejt nádobí, uklízet a už vůbec ne čekat v klidu, až jim jejich příděl vychladne. Vařit s Cecilkou za krkem, tancující Noriskou na lince, spoustou koček pod nohama a radostnou Bezulkou, která mne z jídelního stolu šťastně šťouchala packou do ledvin, to by plakal i Pohlreich (asi nad hygienou), ale zbytečně, masa se nedotkla ani jedna… a na ztížené podmínky musí být přece zvyklej :-D

Když jsem si servírovala tu horkou dobrotu přímo na pánvi, měly kočky po hehe, jak by řekla Karolína, a Beda by kvílela – Ty jim nedáš rybiškuuuu?

No, nechtělo se mi, ale co už… Uhájila jsem svoje dva kousky a to jen proto, že byly horké.

Snad se vám taky poštěstí, takhle jednoduše jde připravit jakákoli ryba.

Dobrou chuť přeje Sharka.68

Foto: Sharka.68

Sharka.68 Neviditelný pes



KONTAKT na Liku z redakce Zvířetníku je zde více... 
ARCHIV ZVÍŘETNÍKU od února 2010 do prosince 2013 najdete na stránkách Dagmar Ruščákové DeDeník
HLEDÁTE POMOC PRO NALEZENOU VEVERKU?
Vše potřebné zjistíte zde...
Víte, jak správně psát - a to nejen na Zvířetník? Podívejte se do Nápovědníku !