Neviditelný pes

VOLBY: Je snad Pavel Babišovým kandidátem?

25.1.2023

Kampaň Andreje Babiše působí dojmem, že dělá vše pro zvolení svého protikandidáta

Kdysi, dle údajů z vyhledávače, který nalezne i tento odkaz, se zdá, že ještě před 15 lety, býval populární jeden vtip. Možná nebude na škodu si jej připomenout: Potkají se dva a jeden druhého se ptá, koho bude volit. „No přece komunisty!“ odpoví první. A druhý pokračuje: „To je jasné, že komunisty, ale z které strany?“

Na letošní prezidentské volbě je zajímavá jedna otázka: proč do toho Andrej Babiš vůbec šel? Jak průzkumy, tak odhady sázkových kanceláří jednoznačně ukazují, že ve druhém kole prohraje. Tuto hypotézu podporují i výsledky posledních voleb do Senátu. Ale i kdyby vyhrál, co by tím získal? Prezident a jeho kancelář sice disponují skoro půlmiliardovým rozpočtem – to je ovšem kořist pod jeho úroveň a jinak se jedná o spíše reprezentativní úřad, který by mu k prosazování jeho zájmů, ať už jsou jakékoliv, moc nepomohl. Navíc by se tímto vítězstvím sám vyšachoval z možnosti ucházet se o premiérský post, ve které by dle svých vlastních slov pokračoval raději.

V těchto dnech přibyla ještě jedná otázka: proč je jeho kampaň tak špatná? Ať si o Andreji Babišovi myslíme cokoliv, jedno se mu upřít nedá – politický marketing umí. Matematicky je úloha definovaná celkem jasně. Chce-li vyhrát, musí přesvědčit voliče, kteří buď v prvním kole nepřišli nebo kteří přišli, ale volili kandidáty, kteří již vypadli. Přesto jeho kampaň působí, jako kdyby chtěl spíše aktivovat voliče protistrany.

Pravdou zůstává také to, že svojí, poměrně pozdě oznámenou, kandidaturou zúžil smysl prvního kola na otázku, kdo bude stát proti němu v druhém. A pokud by se jednalo o „spřátelenou osobu“, pak volby vlastně vyhrál na celé čáře. Ostatně, hra na hodného a zlého policajta, či v našem případě kandidáta, patří mezi ty nejstarší a osvědčené fígly.

Ano, zní to šíleně. A určitě existují i jiná vysvětlení, ve kterých hrají hlavní roli mnohem prostší motivy, jako jsou velké ego nebo přecenění vlastních schopností. Přesto si myslím, že je třeba počítat i s variantou, že ani případná prohra ve druhém kole politickou kariéru Andreje Babiše neukončí, jak by si možná mnozí přáli. Časem uvidíme, jestli voliči svojí volbou mohli něco změnit nebo jen dělali kompars ve vysoké hře agentů s výsledkem podobným jako ve zmíněném vtipu.



zpět na článek