Neviditelný pes

POLITIKA: Pár slov. Ale jakých a od koho

17.3.2008

Volba prezidenta pomalu uplynula, máme ho nového, všichni už se vyjádřili k tomu, jak to byly dva obludné a nedůstojné dny... A teď, když se všechno uklidnilo - reď je řada i na mě. Víc než celá volba a všechny hrozné věci v ní, víc než to všechno mě šokovala slova jednoho pána.

Vlastně soudruha. Za pult se v pátek postavil i pan poslanec Grebeníček. Přesvědčený komunista, chlapík, který ve stanovách svě strany hlásá věci, které odporují krásně větám, které hřímal z pultu ve Španělském sále.

Seděl jsem jako vždycky v křesle před pécéčkem, pracoval a za sebou měl jako kulisu puštěnou televizi. A v pátek v ní zrovna volili prezidenta. Většina projevů byly doslova žvásty a jedíné, proč byly předneseny, byla snaha poslanců a senátorů dokázat, že jako taky "něco dělají" a že taky "existují". Většina si těmito projevy přidělovala význam, který jejich postava v parlamentu nemá.

Ale pan poslanec Grebeníček vyčuhoval z davu velmi vysoko. Poslouchal jsem pozorně a když začaly na povrch vyplouvat výrazy jako...

Není správné, aby na území našeho státu vznikaly cizí vojenské základny proti vůli občanů republiky. To se mi v souvislosti v komunistickou stranou, CCCP a rokem 1968 moc neslučuje.

Politika je horké železo. První. na co jsem si vzpomněl, byli disidenti, co to žhavé železo nesli desítky let. Žhavé bylo, ale pro ně a ne pro Grebeníčka a komunisty ani za totality a ani teď. Ale pravdu má - politika je žhavé železo, nicméně ne pro něj...

Kdo nemá oponenta, nestojí obyčejně za mnoho. Chlapci se srpem a kladivem měli poměrně dlouhou dobu, kdy si mohli dělat co chtěli a oponenta k tomu neměli. A evidentně to, co dělali, nestálo nejen za mnoho, ale ani za nic. Jsem rád, že je sám k sobě tak sebekritický. Díky.

Nesmí být zneužívána moc. To je od zastánce totalitních praktik dost absurdní vyjádření.

Také říkal, že se nesmí dít nic proti vůli (tuším občanů). To se snad ani komentovat nedá.

No a docela mě překvapilo, že na začátku projevu citoval Lukrécia a ne Marxe, Engelse nebo Lenina.

A mluvil také o politické kultuře. To se mi od představitele strany, která tak viditelně obchodovala se svým vlivem při volbách, nezdálo moc vhodné. No, připadá mi, že zrovna tenhle pán se předvedl jako komik a ne jako poslanec. Vím, že i valná většina našich státních představitelů je na podobné úrovni, ale tenhle pán a jeho projev nad nimi teď v tomto okamžiku sktečně vyčníval.

Původně jsem chtěl napsat, že je to tragéd, ale to bych ostatní herce urazil. Komici mi to odpustí.

PS.- Některé citáty nejsou úplně přesné, ale dají se jistě dohledat v tv archivu ČT.

Převzato z http://vild.bigbloger.lidovky.cz se svolením autora



zpět na článek