Neviditelný pes

POLITIKA: ODS a Evropa jedno jsou

28.4.2017

Občanská demokratická strana zveřejnila svůj program týkající se jejích budoucích aktivit mimo jiné i v kontextu Evropské unie. Je třeba říci, že je to program velice euro-konformní, což někdejší sympatizanty ODS za éry Klause staršího jistě netěší.

Ten program je tak bezbarvý, že by si jej mohla klidně přisvojit i sociální demokracie či lidovci. Možná to někoho může udivit, ale stačí se probrat archivy a hned víme, na čem jsme a kdo je kdo. Příkladně hned pan předseda, prof. Petr Fiala. Dlouholetý předseda moravského zemského výboru české sekce Panevropské unie, která, jak víme, odráží i zájmy Berndta Posselta a sudetoněmeckých organizací.

Ostatně i jeho rané odborné práce se zabývaly oblastí německé politiky. Je však zvláštní, že z veřejných zdrojů se nelze dozvědět, co bylo tématem jeho doktorské práce. Zato jeho monografie Evropská unie z roku 2003 se používá jako učebnice na řadě vysokých škol.

Když čtete, co všechno ODS chce v rámci Evropské unie prosadit, je důležité si zároveň uvědomit, že to hodlá činit v počtu přesně dvou lidí. Neboť jen tolika europoslanci dnes disponuje.

Evropská ODS

Jedním je matador zahraničně-politických témat v ODS Jan Zahradil, který tu a tam vystoupí s docela dobře se poslouchajícím, až trochu svalnatým mediálním projevem, a vedle něj je to někdejší hejtman Evžen Tošenovský, o němž se také kdysi debatovalo jako o Klausově nástupci v čele strany – než se jím stal jeho severomoravský krajan s ostřejšími lokty Mirek Topolánek.

Týž, který v době našeho předsednictví unii nechal rozpoutat rádoby vtipnou kampaň o tom, jako to „Evropě osladíme“, ale nijak mu to nebránilo v tom, aby hlasy „jeho“ ODS prošla českým parlamentem při ratifikaci Lisabonská smlouva, která už tak titěrné pravomoci našich zástupců v Bruselu zmenšila na minimum.

Představa o tom, jak duo Zahradil – Tošenovský to dnes jakkoli „Evropě osladí“ či „osolí“, je jen chiméra a prázdné rétorické cvičení. A kromě toho – přece si nebudou podřezávat větev sami pod sebou: Zahradil přece vyměnil kandidaturu do Evropského parlamentu za vidinu křesla ministra zahraničí v Topolánkově vládě. K tomu není co dodat.

Mluvíce o Topolánkovi, ten proslul svého času tím, že před volbami v roce 2006 sliboval v Modré knize ODS občanům rovnou daň, ale podle svědectví jeho tehdejšího ministra financí Vlastimila Tlustého soukromě přiznal, že už když to na mítincích vykřikoval k zástupům, dobře věděl, že nic takového neprosadí a asi ani prosazovat nebude.

A taková je, zdá se, celá dnešní ODS. Hodně toho namluví, ale výsledky za ní už léta nejsou žádné. Jako za celou Evropou. Do této Evropy se hodí právě taková ODS: bezzubá a neškodná. Taková evropská.

Vysíláno na ČRo Plus, publikováno na www.rozhlas.cz/plus



zpět na článek