Neviditelný pes

POLITIKA: Na účet pro vládu ČSSD v krajích je příliš brzy

18.5.2009

Jak všichni víme, sociální demokracie obsadila po podzimních volbách místa hejtmanů ve všech krajích. Na konkrétní kroky a opatření měla nová krajská vedení dosud necelý půlrok, což je pro odpovědné hodnocení stále ještě příliš brzy. Ostatně konečný účet krajským vedením vystaví v dalších volbách samotní občané.

Bez zajímavosti však v tomto kontextu nejsou výsledky průzkumu spokojenosti s krajskými vládami, který si sociální demokracie nechala zpracovat u společnosti STEM. Z výsledků tohoto průzkumu vyplývá, že nejméně jsou lidé spokojeni v Ústeckém a Středočeském kraji, kde své hejtmany Davida Ratha a Janu Vaňhovou hodnotí kladně méně než polovina lidí. Pro zajímavost v dřívějším průzkumu stejné společnosti dosáhl za svého úřadování bývalý středočeský hejtman Petr Bendl přes 60 % kladných hodnocení, s prací jeho kolegů Jana Zahradníka z Jihočeského kraje či Evžena Tošenovského z Moravskoslezského kraje bylo spokojených téměř 80 procent občanů.

Patrně nejvýraznější aktivitou krajů pod novým vedením je překotné úsilí o plnění předvolebního slibu zrušení poplatků ve zdravotnictví na úrovni krajů. Nerad bych na tomto místě hodnotil legálnost krajského hrazení poplatků, to ostatně učinily již mnohé soudy. Logicky však musím upozornit na skutečnost, že hrazení poplatků kraji odčerpává miliardové částky z krajských rozpočtů, které by mohly být k dispozici na projekty komunálního rozvoje a které v období krize chybí dvojnásobně. Některé malé projekty zaměřené na opravu pozemních komunikací či rekonstrukci škol tak musely být v obcích zastaveny. Snad nejmarkantněji je spor mezi obcemi a krajem viditelný ve Středočeském kraji, kde starostové kritizují způsob, jakým hodlá hejtman Rath a nové vedení regionální rady rozdělovat peníze z Evropské unie. Protože více než polovina evropských peněz šla během letošního jara do zdravotnictví, na všechny ostatní položky včetně dopravy již peníze nestačí. Například v Panenských Břežanech měli opravovat radnici, ve Slaném zase tři roky připravovali obnovu historického středu města. O dotace na své projekty ale teď žádat nemohou, protože program revitalizace obcí a měst v tomto kraji nebyl vůbec vypsán. Takové kroky samozřejmě pozitivním vztahům místních a regionálních samospráv nepřispívají.

Věřím, že se nové vedení krajů naučí k obcím chovat jako k partnerům. Na centrální úrovni Svazu měst a obcí České republiky a Asociace krajů České republiky se takové chování snažíme pěstovat a vzájemně spolupracovat. Pozitivně v tomto ohledu hodnotím společný postup krajů a obcí vůči návrhům ministerstva životního prostředí v oblasti odpadů, se kterým jsme vyslovili zásadní nesouhlas. Nový návrh zákona o odpadech, který je znám zejména zpoplatněním plastových tašek v obchodech a dále pak zavedením nového poplatku pro občany těch obcí, kde se odpady netřídí, byl značně nesystémový a téměř ve všech bodech zopakoval nedostatky loni odmítnuté novely zákona. Zde obecní a krajští experti a zastupitelé ukázali jasnou vůli bránit se nesmyslným a neefektivním požadavkům státu.

Pevně věřím, že se podaří na tuto spolupráci navázat a že naše asociace budou spolupracovat stejně efektivně, věcně a bez politických emoci jako tomu bylo dříve.

Hradec Králové, 15. 5. 2009

předseda Svazu měst a obcí ČR, poslanec Evropského parlamentu za ODS



zpět na článek