Neviditelný pes

POLITIKA: Bude líp? Tak určitě…

27.5.2021

Politika je hlavně vyprávění pohádek. A programy opozičních koalic žánru vyhovují

Obě opoziční formace, tedy Piráti a Starostové a koalice Spolu tvořená ODS, lidovci a TOP 09, minulý týden naostro zahájily volební kampaň. Představením lídrů a programových priorit, byť koalice Spolu svůj program zveřejnila již dříve.

Hodnotit politické strany primárně dle programů je docela ošidné. Vždyť kompletně si je z voličů prostuduje asi jen málokdo. Ostatně Piráti a Starostové webovou prezentaci svého programu koncipovali tak, že si uživatel může sám kliknout pouze na pasáže, jež ho opravdu zajímají – nejen obligátně podle tematické oblasti (doprava, finance, školství atp.), ale i na základě šířeji pojatého shluku témat (třeba „důraz na klima“ nebo „digitální revoluce“). A dokonce si může sestavit program na míru dle věku, profese, stavu peněženky či skutečnosti, zda vychovává děti. Program je tedy již koncipován jako „vyklikávací“, ba „vyzobávací“. A dle schématu „Takhle to dál nejde“ kontra „Naše vize“.

Vznikl vlastně zahrnutím priorit obou koaličních stran. Vliv STAN je asi nejpatrnější v částech nazvaných „Rovnocenné regiony“ či „Místní rozvoj“. Pirátský zase u digitalizace nebo regulace trhu s konopím čili marihuanou. Její legalizace a zdanění by prý státní pokladnu obohatily o čtyři miliardy korun.

Celková vize předestírá Českou republiku jako vyspělou ekonomiku, nikoliv montovnu, založenou na vzdělání, znalostech a informačních technologiích. A míří dokonce výš, až do vesmíru. Nesmíme prý promeškat jedinečnou příležitost zapojit se „do kosmické ekonomiky, která dosahuje obratu půl trilionu dolarů ročně, a rozvíjející se cis-lunární ekonomiky (probíhající mezi nejvyšší vrstvou atmosféry Země a orbitou Měsíce)“.

Výběr národního ptáka

Říká-li se o něčem, že je to jen taková sci-fi, té dobré sci-fi ona průpovídka vyloženě křivdí. Nicméně sci-fi prvky v programu českého politického subjektu cílícího na podzimní volby vyvolávají trochu rozpaky, i kdyby šlo o dobrou science fiction, respektive o počátky skutečné realizace pár desítek let starých sci-fi snů. Pirátsko-stanovská „high-tech“ civilizace působí na papíře impozantně, řadu voličů ale může vylekat, poněvadž snadno získají pocit, že v tomto světě už nemají místo.

Program Spolu je přece jen méně rozevlátý a drží se více při zemi. I když ne tak docela. Jako pověstnou třešničku na dortu nabízí anketu, která „vybere českého národního ptáka“. Příznačně anketu, nikoliv obávané referendum, byť na Novém Zélandu nedávno proběhlo dokonce dvoustupňové všelidové hlasování o nové vlajce, v němž „konzervativně“ obhájila svou pozici ta stará.

Koalice Spolu se trochu překvapivě, zejména vzhledem k minulosti ODS, profiluje hodně ekologicky. Avšak Petr Fiala jistě ví, že bez zelené linky mladé voliče, jejichž generace již stačila zplodit Rebelii proti vyhynutí, neosloví. A nesporně se zde projevil též vliv koaličních partnerů. Pravděpodobně hlavně lidovci pak zanechali viditelnou stopu v pasážích o krajině, vodě a půdě, které nesmlouvavě asociují název básnické sbírky Stanislava Kostky Neumanna Kniha lesů, vod a strání. I koalice Spolu se chce zaměřit na digitální transformaci. A rovněž na jádro, jež má dodávat energii společně s obnovitelnými zdroji a s přispěním plynu. Navíc bez hrozby pro naši prozápadní orientaci. V praxi jde ale o těžko řešitelný rébus pro chytrou horákyni.

Opoziční uskupení se příliš neliší v pohledu na obranu, zahraniční politiku a migraci. Obě odmítají přerozdělování migrantů pomocí kvót.

Jako za komunistů

Programy českých politických stran připomínají doby komunismu víc, než by ony samy dokázaly připustit. Podobně jako v usneseních komunistických partajních sjezdů se to v nich hemží výrazy jako „prosadíme“, „zařídíme“ „zefektivníme“, „posílíme“, „ukončíme“, „zdvojnásobíme“, „zajistíme“, „zasadíme se“, „nastartujeme“ nebo „rozhýbáme“ – ovšem zpravidla produkují pouze nekonkrétní slibování s dost mlhavým, ba nereálným finančním pokrytím. Jejich vize budoucí České republiky je často jak vystřižená z nějakého vědeckotechnického periodika pro mládež či z časopisu Pionýr z komunistických dob, na jehož stránkách sovětští vědci přetvářeli Saharu v kvetoucí zahradu nebo pracující létali na dovolenou na Mars. Dle našich současných politických pionýrů informační technologie již brzy odstraní zbytečné papírování a postarají se o pohodlný život. Bydlení se stane dostupným pro všechny a republikou budou křížem krážem svištět rychlovlaky…

Politika obnáší především vyprávění pohádek, přičemž vavřínem se zde ověnčí zejména ten, kdo dovede vyprávět příběh, který chce jeho cílová skupina zrovna slyšet, konkurenci vyportrétovat jako zlo a sebe v něm dosadit do hlavní kladné role. Programy obou koalic uvedenému požadavku vesměs odpovídají. Což je zatím jejich největší přednost. Pokud jejich autoři po volbách usednou do vládních křesel, jistě pár drobečků ze svých hvězdných vizí prosadí. Realista nic lepšího očekávat nemůže.

Autor je politolog

LN, 25.5.2021



zpět na článek