28.3.2024 | Svátek má Soňa


Diskuse k článku

POLITIKA: Bude líp? Tak určitě…

Obě opoziční formace, tedy Piráti a Starostové a koalice Spolu tvořená ODS, lidovci a TOP 09, minulý týden naostro zahájily volební kampaň. Představením lídrů a programových priorit, byť koalice Spolu svůj program zveřejnila již dříve.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
J. Jurax 27.5.2021 14:24

"informační technologie již brzy odstraní zbytečné papírování a postarají se o pohodlný život.".

Ano. Tohle se ovšem prohlašovalo už v první půli sedmdesátých let, když jsem začínal svou profesní dráhu programátora. Tehdy jsem tomu jsa mlád a životem nepoučený, zato nadšený pro obor, dokonce i věřil. Ale to tehdejší brzy zůstalo stejným brzy i dnes. A furt se najdou tací, co věří, že už brzy ... taková mrkev na k osloví upevněné tyči před hubou téhož visící - a osel doufá, že již brzy tu mrkev dožene a pochutná si ... do volebního programu jak dělané ... :-)

J. Schovánek 27.5.2021 13:26

Co my dokážeme slíbit, to vám nikdo nesplní ;-)

L. Písařík 27.5.2021 11:21

Dobře, ale vždycky doporučuji se těch slavných stranických propagátorů pozeptat, JAK TO UDĚLAJÍ.:-(

J. Jurax 27.5.2021 14:28

Nevhodným šťouráním rušíte vizi šťastných zítřků ... Vám jest věrozvěstům oněch zítřků toliko odevzdat hlas a blbě se neptat!

L. Písařík 27.5.2021 11:16

Jako národního ptáka doporučuji Arenbergra se havranem na rameni.

J. Jurax 27.5.2021 14:38

No, tohle píšu na zahrádce putyky popíjeje pivo v dobré společnosti. A kolega spolupiják po mé pravici sedící a nakukující uvážlivě pravil, že za národního ptáka navrhuje toho svýho. Obsáhlou diskuzi, jež se pak kolem národního ptáka rozproudila, nemohu zde pro její rozsáhlost uvést; a taky cenzor by to nepustil ... :-)

M. Husovice 27.5.2021 10:04

Slibem nezarmoutíš. :-):-);-€

S. Sedlák 27.5.2021 3:40

To jsou ale pindy politologu.

Jistě jsou politické strany vedeny snahou napsat programy tak, aby oslovily své voliče. Pokud jdou do voleb v koalici, je to průřez priorit. Po volbách je nutno najít největšího společného jmenovatele a tím je jakýsi kompromis.

Je evidentní, že při sestavovaní velké koalice z obou koalic, které jste si vzal do úst, nemohou projít všechny priority každé z nich. Nejtěžší bude hledat shodu v daních a úsporách ve výdajích. Každý volič (s vyjímkou těch pro současnou koalici) chápe, že po tomhle tureckém hospodaření musí přijít mix obou změn. Spolu bude skřípat zuby při zvyšování daní, PiStan zase při škrtání ve výdajích.

V každém případě to bude lepší, než to, co předvedla tahle aktuální sebranka, který rozhazovala plnými hrstmi v dobách konjunktury a obě poloviny koalice se předháněly v tom, kdo přinese šílenější nápad. Výsledkem jsou rozvrácené státní finance, které i bez kovidu by byly v katastrofálním stavu. Kovid je uvedl do fáze tragedie, kterou bude nutno sanovat desítky let. Takhle nehospodaří žádná firma, rodina či jednotlivec bez finále v insolvenci. S vyjímkou čerpačů dotací.

Nakonec je uveden do funkce opakovaně ministr, který i přes upozorňování opozice byl trestuhodně nečinný, což vyústilo v chaos první vlny a v nákup čínského zboží pochybné kvality za ještě pochybnější ceny. Korunu tomu ovšem dal nepřipraveností na druhou vlnu, což nakonec vedlo k nejhorším dopadům v počtu mrtvých a v tragických ekonomických důsledcích. Jistě valný podíl na tom má ten přisprostlý chaot, který názor drží maximálně půl hodiny, protože je jeho základem Prchalův průzkum nálad s ohledem na permanentně probíhající volby.

L. Písařík 27.5.2021 11:19

Sedláku, vy jste hlava, vždy dobře víte, co všechno, hlavně potom, bylo uděláno špatně, jste jako generál, který hodnotí prohranou válku.

J. Jurax 27.5.2021 14:41

Jojo, ale hodnotí ji docela přesně :-)

S. Sedlák 27.5.2021 20:40

Píši dost jasně o tom, že Vojtěch ignoroval (spolu s Babišem) požadavek opozice na projednání přípravy na koronáč, hlavo.

L. Písařík 28.5.2021 7:11

A proč si myslíte, že Vojtěch bude skákat podle taktovky opozice?;-)

P. Hatina 27.5.2021 2:58

Ono právě, jak v závěru, nikoliv "..Politika obnáší především vyprávění pohádek", leč pouze "..předvolební politika obnáší především vyprávění pohádek"

za pár měsíců se na to zapomene.

Ono totiž připomeňme že i teď by mohla opozice (mít ten zájem) legislativně prosadit ještě do voleb něco z těch slibovaných zázraků, pokud by si ty návrhy tedy napsala sama, a nespokojila se s tím (jako nyní menšinová koalice), že to za ní - dosti neochotně, pomalu a špatně sepíší státní úředníci;-D

S. Sedlák 27.5.2021 3:12

Odkdy opozice bez státního aparátu má být ta, která něco "prosazuje". Ostatně je vidět, jak se uplatňují opoziční návrhy i u norem, na kterých je obecná shoda. Tahle parta patlalů to nechá několik let ležet a pak přijdou se svou předlohou.

P. Hatina 27.5.2021 5:37

Jaképak "odkdy"? No přece pokud by chtěli aby lidem bylo skutečně líp :)

J. Jurax 27.5.2021 14:44

Jediné, co opozice opravdu a usilovně prosazuje je, aby přestala být opozicí a dostala se konečně ke korytům.

S. Sedlák 27.5.2021 20:38

To je vaše vidění světa. Částečně to tak i je, protože politiku nedělají andělé. Co je však nesporné je, že Babiš šel do politikyý podnikat. Stejně bezskrupozním způsobem, jako to činil i předtím. Způsob, který není ani normální ani obvyklé.