Neviditelný pes

GLOSA: Výborně, poslanče Bauere

24.9.2021

Neplatiči pokut přijdou o sociální dávky

Jsem rád, že parlamentem prošel návrh zákona opoziční ODS, který předložil její poslanec Jan Bauer. Podle něj budou moci úřady strhávat těm, kteří porušují pravidla, doplatky na bydlení a příspěvky na živobytí.

Já s tímto opatřením souhlasím. Pobírači sociálních dávek si musí konečně uvědomit, že na ně nemají automaticky nárok. Když dělám problémy, tak musím počítat s tím, že ponesu následky. Nechápu proto zoufalý výkřik poslance Jan Dolínka ze sociální demokracie, že sněmovna nemůže přijímat protiromské zákony. Nerozumím, o co jde, on je snad ten zákon namířen proti Romům? V něm přece není o Romech ani zmínka. Nemohu si pomoci, ale zastávání se problémových lidí je pro mě další důvod k tomu, že ČSSD je nevolitelnou stranou.

Tento zákon je namířen proti neplatičům pokut za za výtržnosti, rušení nočního klidu atd. bez ohledu na rasu, národnost, náboženské vyznání ap., čili má obecnou platnost a nikoho nezvýhodňuje ani nediskriminuje. Celkově shrnuto, nejedná se automaticky o postihy za všechny neuhrazené pokuty, ale o neplacení pokut za přestupky proti veřejnému pořádku, občanskému soužití a majetku. Čili, opiješ se večer v hospodě, pak budeš řvát cestou domů, rušit noční klid, někoho napadneš, rozbiješ nějaké auto apod., dostaneš pokutu, nezaplatíš, tak přijdeš o dávky. A stejně tak budeš mít smůlu, pokud nebudeš posílat děti do školy. To je přece v pořádku, proč máme tolerovat pohrdání právními předpisy.

Námitky, že může dojít k eskalaci napětí v tzv. vyloučených lokalitách, neuznávám. To by v podstatě znamenalo, že bychom rezignovali na pořádek a dodržování práva. Stát přece nemůže říci: „Oni nám neplatí pokuty, ale stejně z nich nic nedostaneme, tak se do toho nebudeme plést a necháme to být.“ Naopak, stát musí udělat všechno proto, aby problémoví občané pochopili, že pokud nebudou dodržovat demokraticky schválená pravidla, respektovaná většinou, tak následuje trest.

V opačném případě bychom totiž směřovali k anarchii a tu přece nikdo rozumný nechce.



zpět na článek