Neviditelný pes

ENERGETIKA: Zdržovat stavbu nové jaderné elektrárny je sabotáž

7.4.2021

Před časem jsem zahlédl v TV předsedu Pirátů Ivana Bartoše, jak vehementně protestoval proti možnosti, že by se veřejné soutěže na stavbu nové jaderné elektrárny v Dukovanech zúčastnil ROSATOM. V krátkém výstupu nesčetněkrát opakoval, co na to bezpečnostní komunita. Bezpečnostní komunita radí, bezpečnostní komunita varuje, vláda by měla poslechnout rady bezpečnostní komunity atd.

Kdo nebo co je vlastně ta bezpečnostní komunita? Jak to vnímám, je to virtuální společenství těch, kteří mají jen mlhavé ponětí o tom, co je jaderná energetika, zato mají přesné ponětí o tom, čím vším nám Rusko bude škodit. Pokud vím, v bezpečnostní komunitě je málo inženýrů. Za pozornost stojí předsedkyně SÚJB Dana Drábová. Ta se loni vyjádřila, že Rusové mají k disposici vynikající projekt a na následující otázku, jak to vidí geopoliticky, hrdě prohlásila, že z moci svého úřadu se na to nemusí dívat politicky. Bohužel, letos se paní Drábová zařadila do bezpečnostní komunity. Měnit názory je lidské.

Odborníci z bezpečnostní komunity rádi předvádějí jako důkaz ruských nekalých aktivit počet diplomatů a zaměstnanců na ruském zastupitelství v porovnání se zlomkem počtu na americkém zastoupení. Zatímco ti z Ruska mají plné ruce práce, aby nám škodili, ti z Ameriky nic takového nedělají, proto jich nemusí být tolik. Ponechme stranou subjektivní pocity: Proč by se měl americký diplomat těšit na posici někde ve střední Evropě, kde vás okradou hned cestou z letiště? Proč se ruský diplomat těší na posici v Praze? No přece Praha je zlatá. A jak tam dobře vaří!

Ale zásadní rozdíl v počtu pracovníků na americkém a ruském zastupitelství vidím v tom, že Američané se nemusí exponovat, mají své přisluhovače, právě v bezpečnostní komunitě. Snad nejhlasitější z nich je Think Tank European values. Proč si ta neziskovka říká think tank, když má jedinou myšlenku: Všechno zlé pochází z Ruska. Proč vydávají report - zhodnocení tendru na stavbu nové jaderky v Dukovanech, když v jejich týmu nejsou žádní techničtí odborníci? Kde berou tu nestoudnost znásilňovat informace? Ten report je taková snůška faktů a smyšlenek, že čtenáři začne být brzy jasné, že je to jen součást snahy docílit toho, aby se ROSATOM tendru nesměl zúčastnit. Ukázka z reportu: „Falešný argument vlády #4: Pokud nepostavíme nové jaderné zdroje, prohloubíme závislost na Rusku a ruském plynu“ Report poukazuje na to, že je GASPROM „nucen na evropském trhu fungovat jako všechny ostatní evropské společnosti“, tudíž od něj žádná závislost na Rusku nehrozí. Čtenáři napadne, že když GASPROM byl nucen, může i ROSATOM být nucen, aby na evropském trhu fungoval jako ostatní, ale to autory samozřejmě nenapadne. Místo toho se dovídáme, že „zemní plyn založený na metanu má být zcela nahrazen vodíkem a dalšími obnovitelnými plyny“. To je výmysl naprosto mylný až úsměvný.

Aby bylo jasno, Evropské hodnoty následně vydávají i doporučení „Vláda by měla ukončit zmanipulovaný tendr na Dukovany“. V čem je zmanipulovaný, se čtenář nedozví, zato v poslední větě se dozví vláda: „Pokud tak neučiní, vláda organizuje mezinárodní blamáž, která poškodí českou jadernou energetiku na mnoho let dopředu.“ Kde berou tu drzost vyhrožovat vládě?

Čtenář se nemůže zbavit otázky: Proč to ti autoři dělají? Čeho se bojí, že jsou ochotni překrucovat fakta, vymýšlet si. Možná jejich odpor vůči Rusku a jeho dezinformačním webům je vede k přesvědčení: Když oni lžou, my taky můžeme. Možná se bojí jaderek a takhle to maskují, ROSATOM je jen zástupný problém. Možná je tu ještě jiný důvod. Ale tentokrát to opravdu přehnali. Dukovanské jaderky jsou něco jako naše naftová pole a když vyschnou, bude ouvej. Každé zdržování se začátkem stavby nové jaderky poškodí českou ekonomiku na mnoho let dopředu. Je to sabotáž.



zpět na článek