Neviditelný pes

PRAHA: Lennon - zašlá zeď, ne vzpomínka

9.12.2005

Rok se s rokem sešel a byla dvě smutná výročí. První, 7. prosince, nebylo našimi médii snad vůbec vzpomenuto, přestože v ten den před 64 lety zahynulo v Pearl Harbouru 2300 námořníků a civilistů.

O 39 let a 1 den později, 8. prosince, byl zavražděn jeden jediný člověk. Nepříčetný vrah tehdy vpálil pět kulek do těla skladatele, hudebníka, zpěváka, člena nezapomenutelné hudební skupiny Beatles a bojovníka za mír, Johna Lennona.

Zatímco tragédii na Havaji si připomíná celá Amerika, Lennonova smrt zasáhla celý svět a dokonce i v komunisty ovládaném Československu se našli odvážlivci, kteří se v den Johnovy smrti začali scházet u zdi na Velkopřevorském náměstí. Byla to nejen vzpomínka, byl v tom i kus vzdoru proti tehdejšímu režimu, proto také policie tato nepovolená shromáždění rozháněla a zeď s obrazem Lennonovy tváře, pomalovanou hipísáckými barvami a vzory nechávala přemalovat. Nebylo to moc platné, za rok se tu mladí obdivovatelé Lennona sešli znovu a u zdi zapálili svíčky.

Po Listopadu už nebylo nutno projevovat nějaký odpor proti režimu, nicméně lidé se tu v den Lennonovy smrti scházeli dál. Bohužel, v čím dál menším počtu a když před pěti lety nechvalně známá skupina "umělců" celou zeď přemalovala hnusnou brčálovou zelení, zdálo se, že se vzpomínáním u zdi je konec. Nebyl. Navzdory těmto ubožákům, kteří se dokáží akorát tak vykálet v galerii, žije zeď dál, stále hraje všemi barvami a je - třebaže už zašlá a opršelá - i častým cílem cizinců zavítavších do Prahy.

Lennonova zeď 4Nejen díky této tradici jsem si myslel, že v den 25. výročí Lennonovy smrti se zde sejde neobvyklé množství lidí. Nemýlil jsem se, bohužel ale v negativním slova smyslu. Vpodvečer jsem totiž u zdi nalezl postávající skupinku ani ne třiceti lidí, část stála v půlkruhu kolem nástěnného pomníčku a zbytek v hloučku okolo tří kytaristů, kteří hráli a zpívali písničky Beatles. Jeden postarší, vlasatý a vousatý hippie zpíval s sebou, texty znal, ale moc rozumět mu nebylo. Byl totiž ožralý jak slíva a spíš než se slovy měl potíže s rovnováhou. Nicméně na Lennonovu zeď nezapomněl a přišel se k ní podívat. Spousta jeho vrstevníků v chladném dni už neměla chuť a náladu (taky je začínají bolet klouby a trápí je spousta dalších neduhů) a ti mladší dnes vzpomínají na Johna Lennona spíš v teple hudebních sálů a sálků. Inu, časy se mění, příští rok taky možná vyrazím do nějakého klubu poslechnout si kvalitní revivalovou kapelu než falešně zpívající dobrovolníky u Lennonovy zdi.

I když, kdo ví. Třeba mi ta chvíle nad svíčkami v mrazivém večeru na malostranském náměstí přijde jako vzpomínka na Lennona příhodnější, ne tak zašlá jako mnoha jiným. Na druhou stranu, proč potom nevyrazit za muzikou do nějakého klubu, že?



zpět na článek