Neviditelný pes

GLOSA: Byznys s testy na covid-19

20.5.2020

Ministerstvo zdravotnictví vydalo maximální cenu za test na covid-19 . Některé laboratoře už odmítají za takovou cenu službu poskytovat a Roman Prymula se přimlouvá za „přepočtení ceny“.

Cena testů na covid-19 byla až téměř tři tisíce korun. Ministerstvo zdravotnictví nyní vydalo výměr s maximální cenou za test na cca 1700 Kč a došlo k „zajímavé“ reakci. Některé laboratoře ministerský výměr ignorovaly a dál požadovaly ceny na úrovni 3000 Kč. Jiné pak oznámily, že testování provádět přestanou.

Ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha (za ANO) reakce části laboratoří překvapila. „Té kritice nerozumím. Cena, kterou jsme nastavili pro samoplátce, odpovídá dosavadním úhradám od zdravotních pojišťoven za provedené testy. Doposud jsem nezaznamenal od laboratoří, že by náklady nepokryly,“ uvedl pro server Lidovky.cz. Jeho náměstek, epidemiolog Roman Prymula, však připustil, že problém s nízkou cenou mohou mít například malé laboratoře a měl by se řešit. „Snížení maximální částky za testy mělo pomoci lidem, kteří si stěžovali na vysoké ceny. Jsem pro to, abychom to překalkulovali, protože není v našem zájmu, aby laboratoře netestovaly,“ řekl serveru Lidovky.cz.

Stojí za to doplnit výše uvedené prostou násobilkou. V Česku se provádí až 10 000 testů denně, průměrně něco kolem 8000 testů. Do testování je zapojeno několik desítek laboratoří. Z tohoto faktu vyplývá, že každá laboratoř zhotoví řádově sto testů denně. Pokud si za testy počítaly laboratoře až 3000 Kč, měly denní příjem až 300 000 Kč! Měsíčně si tak přišly až na miliony korun v příjmech. To už je velmi slušná sumička. Vykládat do médií, že při pokrácení příjmu na polovinu je ekonomicky nevýhodné testy dělat, je sice pravdou, už to není takový byznys, ale i tak zůstává na mzdy personálu, který se testy zabývá, jistě dost finančních prostředků.

Co se ceny za testování ve světě týče, je nabídková cena často i mnohonásobně vyšší, než udává ministerský výměr. Například laboratoř Bumrungrad International Hospital v Thajsku inzeruje na internetu cenu za test na nemoc covid-19 ve výši cca 8500 Kč. Taková částka by byla pro české laboratoře samozřejmě cenou snů. Vzhledem k tomu, že negativní test na nemoc covid-19 je součástí možnosti vyhnout se čtrnáctidenní karanténě po návratu z ciziny, byl by to pro laboratoře doslova byznys k nezaplacení.

Nicméně zastropování ceny testu odpovídá českému regulovanému zdravotnictví. Osobně jsem přesvědčen, že by v podmínkách volné soutěže nakonec cena klesla i bez nařízené regulace, samozřejmě bez nekalých obchodních praktik typu kartelové dohody. Kdy by se tak stalo si, ovšem neodvažuji předvídat. Považuji proto zásah státu v tuto chvíli za adekvátní dané situaci. Plně chápu i „rozhořčení“ laboratoří, protože mít na testování 1500 Kč navíc oproti platbě pojišťoven se vyplatí. U pana Prymuly pak vidím, že je skutečně na odchodu do privátního sektoru.

Převzato se svolením autora z JanBarton.blog.idnes.cz



zpět na článek