Neviditelný pes

MLSOTNÍK: Svatomartinská husa se snědla, a co dál?

18.11.2016 0:01

Pokud vám z husy zbyly droby, budete mít výborný husí kaldon, velice dobrý recept mám odsud, vlastně ho vaříme u nás skoro stejně, ale tady je to moc pěkně popsané.

Pokud ale místo kaldonu uděláte vývar na dobrou nudlovou polévku s kousky masa z krku, žaludku, srdíčka a křídel... játra tam nedávejte, udělejte si lahůdku – husí játra zavařená v husím sádle, protože sádla bude z husy dost. A na omaštění obědové husy stačil zahuštěný výpek.

Slité sádlo použijeme na malou chuťovku k vínu. Husí játra pečlivě omyjeme a odkrájíme všechno, co na nich nemá být, a naložíme přes noc do mléka. Potom opláchneme, osušíme a nakrájíme je na stejné větší kousky a vložíme je do rozehřátého-teplého sádla. Aby byla potopená (neznamená to, že použijeme všechno sádlo!).

Pomalu necháme sádlo zahřívat a v tomto sádlovém konfitu necháme hřát a vařit i játra. Teplotu držíme kolem 60-70 °C. Někdo přidává i tymián, já ne. Po slabé hodince bude hotovo. Zbývá přendat do sklenice, zalít sádlem, nechat vychladnout, den-dva uležet a potom si otevřít červené víno, vzít čerstvý chléb a na stůl připravit slánku. Játra budou drolivá a sádlo se bude pod nožem rozpouštět a vpíjet do chleba. Lehce pomázneme, jemně přitlačíme kousky jater a osolíme... a než si umastíme ruce, připijeme si, a potom už dobrou chuť a příjemný večer...

Chleba s husím sádlem a cibulkou

Zbytek sádla slitého do sklenice zavíčkujeme a uskladníme v lednici. Je dobré na topinky nebo bramboráky (místo oleje nebo vepřového sádla). Nebo si odebereme 3 polévkové lžíce, smícháme je se solí a jemně mletým kmínem a potřeme jím kuře pod kůží a uvnitř břišní dutiny, následně i na povrchu. Vložíme je do pekáčku a dáme pomalu péct, při pečení podléváme vývarem nebo vodou... Upečené kuře přejme ze sádla vůni husy a sůl s kmínem tuto vůni zvýrazní (Není-li sádlo, nezoufejte – dá se koupit v mém oblíbeném světě, kde je vše ještě v pořádku, a doufám, že i jinde.)

Nad všechny pochoutky (hned po huse) ale řadím husí sádlo jen tak na krajíci chleba namazané, posypané cibulkou nebo česnekem a dochucené solí. K tomu jak je libo, dobré pivečko nebo červené vínečko.

Komu jsem způsobila žlučníkové ujímání, tomu se omlouvám... komu chutě, tomu říkám – nikdy není pozdě si je dopřát...

PS: Husa je dobrá i na Štěpána, pořád máte šanci!

Zátiší s Kačenkou, chlebem s husím sádlem a cibulkou

Foto: autorka. Pro zvýšení chutě klikněte do fotogalerie!

Sharka Neviditelný pes


zpět na článek