Neviditelný pes

MLSOTNÍK: Skládaný řízek

16.9.2016

Vaření mě baví, ale nejsem k plotně připoutaná a ráda si dám od sporáku pohov. Proto jednou nebo dvakrát týdně manžel ochotně přiveze hotovou večeři z řetězové restaurace. Máme jich tu hodně a opravdu blízko domu. Takže v poslední době nevařím v pondělí. Jedna restaurace totiž v ten den nabízí pizzu za poloviční cenu. My pizzu rádi a oni ji mají dobrou. Manžel ji mailem objedná a horkou v krabici přiveze skoro dříve, než já stačím prostřít stůl.

Pak jsou ale také dny, kdy se k večeru nečekaně počasí tak pokazí, že by jeden „ani manžela ven nevyhnal“. To pak honem hledám, co bych místo plánované dovezené večeře dala honem dohromady. Jednou z mých stálic bývá „skládaný řízek“. Jsou k němu potřeba plátky šunky a sýra a já větší balíčky obou surovin mám vždycky v ledničce. Příprava je rychlá, jako příloha se hodí cokoliv.

Když už obaluji, udělám rovnou čtyři řízky. Dva sníme první večer, zbylé pak další den nebo o den později (prohřáté v troubě). Ani jednomu nám vůbec nevadí dojídat zbytky z předešlých dnů. Při první večeři řízky podávám s br. kaší, podruhé s rýží (nebo naopak). Tentokrát jsem jako přílohu podusila proužky mých paprik s cibulí, k druhým dvěma řízkům jsem přidala mražený hrášek.

Každý řízek skládám ze čtyř plátků šunky a dvou plátků sýra. Řízky pak jsou poměrně silné, syté a jeden bohatě stačí. Když ale zrovna nemám dostatek šunky, klidně je udělám jen ze dvou plátků a jsou také dobré. Jen jsou řízky pochopitelně tenčí a každý sníme dva. Nejraději používám sýr typu ementál, ale jistě budou dobré s jakýmkoliv sýrem.

Postup práce:

Dva dvojité plátky šunky na sebe položte tak, aby se v polovině překrývaly. Na překryté půlky položte plátky sýra a vnější půlky šunky přes sýr přehněte.

1. Skládaný řízek: plátky šunky a sýra

Stlačte dohromady, aby šunkové přehyby více držely. Pak obalte v klasickém trojobalu. Máte-li čas, dejte řízky na chvíli do lednice, strouhanka se více přilepí a sklady šunky budou lépe držet.

2. Skládaný řízek: už obalený

Smažte v dobře rozpáleném oleji a jen tak dlouho, aby strouhanka chytla barvu. Jde hlavně o to, aby se šunka prohřála a sýr roztavil (ale nevytekl) – což netrvá dlouho.

Přloha

Já vím, mohla bych mnohem rychleji namazat krajíc chleba máslem a zakrýt šunkou a sýrem. Jenže to bychom neměli teplou večeři, ale jen studený „krajíc chleba s oblohou“. Tohle je chutnější!

2. Skládaný řízek: hotová večeře

DOBROU CHUŤ!

Marička Crossette Neviditelný pes


zpět na článek