Přivezla jsem z chalupy ostružiny, ale péct už se mi nechtělo, tak jsem Hřívnatcovi radši napsala recept i s detailním postupem:
· Připrav si:
· Zapni troubu obě tělesa na 200 stupňů, rošt ve střední poloze (údaje platí pro elektrickou troubu, u horkovzdušné snižte teplotu na cca 190)
· Vymaž hluboký plech (cca 30/40 cm) máslem (ukrojit kousek másla, dát na plechu do zahřívající se trouby na pár minut – pár je dvě, vymazat i stěny plechu), vysyp polohrubou moukou cca 2-3 lžíce
· V kastrolku na mírném plameni rozehřej 100 g másla – jen rozpustit, nemělo by bublat a už vůbec ne prskat. 100 g je o trochu menší polovina kostky. Nestavíme jadernou elektrárnu, proto nemusíme vážit.
· Do velké porcelánové mísy dej
· To všechno rozšlehej šlehačem s metličkami, až se pořádně spojí.
· Přidej do mísy 400 ml polohrubé mouky, polovinu prášku do pečiva a zalij rozpuštěným mírně zchladlým máslem. Důkladně promíchej buď ruční metlou (lepší) nebo šlehačem na nízké otáčky.
· V kastrolku od másla rozehřej další máslo – cca 1 cm z kostky. Až se rozpustí, vypni plamen, nasyp tam 2-3 lžíce krystalového cukru a 3-4 lžíce polohrubé mouky. Důkladně promíchej vidličkou, vznikne drobenka
· Těsto přemísti na plech a rovnoměrně stěrkou rozetři až ke krajům. Bude to vypadat, že je ho málo, ale není.
· Na těsto nasyp všechny ostružiny a rukou je rovnoměrně rozmísti až ke krajům (budou nejméně ve dvou vrstvách).
· Na ostružiny lžící rovnoměrně nasyp drobenku.
· Dej péci do vyhřáté trouby nejprve na 30 minut, otoč plech a dopeč cca 10 minut. Koláč má vypadat jako ten, který jsi snědl – okraje zlaté, drobenka lehce zabarvená.
Ostružinový koláč, foto RenataE