Neviditelný pes

MLSOTNÍK: Ostružinový koláč

28.8.2015

Přivezla jsem z chalupy ostružiny, ale péct už se mi nechtělo, tak jsem Hřívnatcovi radši napsala recept i s detailním postupem:

· Připrav si:

  • Máslo (celá kostka)
  • Moučkový cukr (200 ml)
  • Polohrubou mouku (400 ml + na drobenku a vysypání plechu)
  • 1 vejce
  • Bílý jogurt (400 ml)
  • Prášek do pečiva
  • Krystalový cukr (cca 3 lžíce na drobenku)
  • Ostružiny (cca 2 litry)

· Zapni troubu obě tělesa na 200 stupňů, rošt ve střední poloze (údaje platí pro elektrickou troubu, u horkovzdušné snižte teplotu na cca 190)

· Vymaž hluboký plech (cca 30/40 cm) máslem (ukrojit kousek másla, dát na plechu do zahřívající se trouby na pár minut – pár je dvě, vymazat i stěny plechu), vysyp polohrubou moukou cca 2-3 lžíce

· V kastrolku na mírném plameni rozehřej 100 g másla – jen rozpustit, nemělo by bublat a už vůbec ne prskat. 100 g je o trochu menší polovina kostky. Nestavíme jadernou elektrárnu, proto nemusíme vážit.

· Do velké porcelánové mísy dej

  • 200 ml moučkového cukru (odměř v odměrce)
  • 400 ml jogurtu (ve velkém kelímku trochu zbyde)
  • 1 vejce
  • špetku soli

· To všechno rozšlehej šlehačem s metličkami, až se pořádně spojí.

· Přidej do mísy 400 ml polohrubé mouky, polovinu prášku do pečiva a zalij rozpuštěným mírně zchladlým máslem. Důkladně promíchej buď ruční metlou (lepší) nebo šlehačem na nízké otáčky.

· V kastrolku od másla rozehřej další máslo – cca 1 cm z kostky. Až se rozpustí, vypni plamen, nasyp tam 2-3 lžíce krystalového cukru a 3-4 lžíce polohrubé mouky. Důkladně promíchej vidličkou, vznikne drobenka

· Těsto přemísti na plech a rovnoměrně stěrkou rozetři až ke krajům. Bude to vypadat, že je ho málo, ale není.

· Na těsto nasyp všechny ostružiny a rukou je rovnoměrně rozmísti až ke krajům (budou nejméně ve dvou vrstvách).

· Na ostružiny lžící rovnoměrně nasyp drobenku.

· Dej péci do vyhřáté trouby nejprve na 30 minut, otoč plech a dopeč cca 10 minut. Koláč má vypadat jako ten, který jsi snědl – okraje zlaté, drobenka lehce zabarvená.

Ostružinový koláč, foto RenataE

RenataE Neviditelný pes


zpět na článek