Neviditelný pes

MLSOTNÍK: Zeleninová „pizza“, fokáča, prostě placka

13.5.2022

Léto se blíží a leckde už je snad i tu, takže se potřebuji ládovat mrkví, která se mi osvědčuje mnohem líp než betakaroten v kapslích. Takže vítám každý recept, pokud to není zrovna mrkev na smetaně - ta je sice taky moc dobrá, ale denně ji nemusím a navíc bych se nenarvala do plavek, že.

Takže když jsem narazila na toto inspirativní video, zajásala jsem. Je od toho mlsného Itala, takže jsem považovala za ložené, že to bude dobré. A bylo!

Takže co potřebujeme, množství uvádím dle původního receptu:

1 cibule
1 syrová paprika
150 g špenátu (neměla jsem čerstvý, dala jsem mražený a taky to šlo)
2 brambory
2 mrkve
2 cuketky (mladé, já měla jednu starší, ale stále bez semen)
4 vejce
100 ml mléka
80 gramů mouky, spíš hladké (já vyhrábla zbytek špaldové)
20 ml olivového oleje
8 g prášku do pečiva, ale možná také instantního droždí - dala jsem nakonec prdopeč
70 g parmazánu (nebo jiného oblíbeného sýra, co se dá nastrouhat)
Sůl a pepř

Zeleninová placka, ingredience

Tak jedem.

Cibule, paprika a špenát se nakrájí celkem nadrobno. Brambory, mrkev a cukety i se slupkou se nastrouhají nahrubo. Posolit, opepřit, vše promíchat.

Zeleninu nakrájet, nastrouhat, připravit si těstíčko

Vejce a mléko se rozšlehají, patří k nim i olej, ale já na něj zapomněla. Nevadilo to. Přisype se mouka s prdopečem (droždím? to mi stále vrtá hlavou) a udělá se těstíčko.

Těstíčkem zalít zeleninu a promíchat.

Před pečením (pekla jsem v remosce)

Hmotu vyhrnout na plech vyložený pečicím papírem (Ital ve videu ho potře olejem), rozplácat zhruba na cenťák a půl až dva a zapravit okraje, aby se placka upekla stejnoměrně.

Po upečení

Peče se v troubě na 180 °C asi 35 minut. Pak se plech vytáhne, placka se posype nahrubo nastrouhaným sýrem a ještě se 5 - 10 minut dopeče.

Zapečeno se sýrem

Moje tipy:

Dělala jsem to jen pro sebe (a pro Zvíř, že :-), takže jsem všech surovin dala jen půlku. Špenát příště dám buď čerstvý, anebo ten zmražený nechám okapat. Pekla jsem v remosce (dvoulitrové) a ukázalo se, že jsem mohla hmoty ubrat ještě víc. Ale i tak se to upeklo náramně (neb jsem se řídila návodem a remosku nevykládala papírem), kůrčička byla pěkná. Ale placka byla vzhledem k tloušťce (vyskočila skoro na tři cenťáky) a neokapanému špenátu až příliš vláčná a porce se mi špatně nakládala.

Upečená je ale pěkně

Ale po vychladnutí v remosce se pochlapila a chovala se už naprosto mravně. Chuť bez chybičky, opravdu perfetto. Jo a k sýru - nechtělo se mi dávat parmezán, tak jsem na placku plácla dva plátky plátkového sýra a bylo :-)

Po vychladnutí se krájí výborně

Dobrou chuť!

A komu jsem dnes nekápla do noty, třeba se inspiruje tím, co jsem připravila pro MLP:

Uzené koleno

Takže ještě jednou dobrou chuť, ať budete vařit cokoli.

Lika Neviditelný pes


zpět na článek