Neviditelný pes

MLSOTNÍK: Bílá fazolová krémová polévka

3.9.2021

Totiž nemůžu dostat z hlavy Jarčin požadavek na bezpracnost. A zrovna jsem narazila na toto inspirativní video. Jelikož mám fazole ráda, pustila jsem se do toho.

Potřebujeme:

  • bílé fazole vařené (buď je vytáhnete předvařené z mrazáku, nebo koupíte v akci konzervy - jen ve slaném nálevu). Recept je na cca 500 g vařených fazolí (nebo objemově půl litru, bez nálevu)
  • stroužek česneku
  • 1 polévková lžíce oleje (pokud máte, tak olivového)
  • 1/2 polévkové lžíce octa - radši vinného, bílého nebo i červeného
  • sůl, pepř
  • zeleninový bujon, co nejchutnější - použila jsem kostku a bujon si připravila předem. Na výše uvedené množství fazolí je zapotřebí zhruba 350 ml.
  • cibule, syrová paprika, rajčátka, zelená petrželka - všechno co nejbarevnější, i cibuli přednostně červenou (fialovou :-)

Fazolová krémová polévka za studena, ingredience

Postup:

Fazole ocedíme a propláchneme vodou. Vhodíme je do mixéru anebo do mísy, ve které budeme pracovat tyčákem. Hned přidáme rozkrojený česnek, olej, ocet, pepř a sůl (s tou opatrně, pokud pak použijete bujon z kostky - ten už je slaný). A pořádně rozmixujeme, do nejhladšího hladka. Když pracujeme s tyčákem, budeme hned od počátku asi potřebovat trochu bujónu. Když máme dobře rozmixováno, přilejeme znovu trochu bujonu, mixneme, a bujon podle požadové hustoty případně ještě přidáme.

No a když máme uhlazeno a umixováno, máme hotovo. Výsledek není řídký jako voda, ale hustý zhruba jako palačinkové těsto, možná ani to ne. Uložíme na hodinku do lednice nebo někam do chladu. Za tu dobu se krásně propojí chutě, to odložení má opravdu něco do sebe.

Na talíři pak ozdobíme rozkrájenými rajčátky a nadrobno nakrájenou zeleninou. Kdo ji syrovou těžce tráví, doporučuji před podáváním narychlo oprásknout.

No a to je všechno. Může se podávat zastudena, ale taky ohřát. Pozor, bude houstnout.

Fazolová krémová polévka za studena

Jelikož jsem na fazolačku zvyklá, byla jsem na tuhle zvědavá, jestli může překvapit. A ono jo, je to fakt jiné a moc dobré. Ocet nijak nerazil, naopak jaksi podpořil ostatní chutě. Celek lahodný, chrupkavá zelenina tvořila správný kontrapunkt hebkosti. Byla to úplně jiná fazolačka a zařadím ji do repertoiru. Chutná a bez crcání! A masomilci můžou popadnout klobásu do ruky a přikusovat :D

Přeji dobrou chuť, ať budete vařit cokoliv.

Foto: Lika

Lika Neviditelný pes


zpět na článek