Totiž nemůžu dostat z hlavy Jarčin požadavek na bezpracnost. A zrovna jsem narazila na toto inspirativní video. Jelikož mám fazole ráda, pustila jsem se do toho.
Potřebujeme:
Postup:
Fazole ocedíme a propláchneme vodou. Vhodíme je do mixéru anebo do mísy, ve které budeme pracovat tyčákem. Hned přidáme rozkrojený česnek, olej, ocet, pepř a sůl (s tou opatrně, pokud pak použijete bujon z kostky - ten už je slaný). A pořádně rozmixujeme, do nejhladšího hladka. Když pracujeme s tyčákem, budeme hned od počátku asi potřebovat trochu bujónu. Když máme dobře rozmixováno, přilejeme znovu trochu bujonu, mixneme, a bujon podle požadové hustoty případně ještě přidáme.
No a když máme uhlazeno a umixováno, máme hotovo. Výsledek není řídký jako voda, ale hustý zhruba jako palačinkové těsto, možná ani to ne. Uložíme na hodinku do lednice nebo někam do chladu. Za tu dobu se krásně propojí chutě, to odložení má opravdu něco do sebe.
Na talíři pak ozdobíme rozkrájenými rajčátky a nadrobno nakrájenou zeleninou. Kdo ji syrovou těžce tráví, doporučuji před podáváním narychlo oprásknout.
No a to je všechno. Může se podávat zastudena, ale taky ohřát. Pozor, bude houstnout.
Jelikož jsem na fazolačku zvyklá, byla jsem na tuhle zvědavá, jestli může překvapit. A ono jo, je to fakt jiné a moc dobré. Ocet nijak nerazil, naopak jaksi podpořil ostatní chutě. Celek lahodný, chrupkavá zelenina tvořila správný kontrapunkt hebkosti. Byla to úplně jiná fazolačka a zařadím ji do repertoiru. Chutná a bez crcání! A masomilci můžou popadnout klobásu do ruky a přikusovat :D
Přeji dobrou chuť, ať budete vařit cokoliv.
Foto: Lika