Neviditelný pes

MLSOTNÍK: Americká kakaová buchta s polevou (Hot Fudge Sundae Cake)

25.6.2021

Nedávno jsem v počítači narazila na uložený, zapomenutý recept. Zapomenutý hlavně proto, že se zde na Mlsotníku objevuji nové lákavé recepty, které zkouším, a moje dávné, oblíbené sladkosti tak upadají v zapomnění. Jako právě tahle „buchtička“. Nemám u receptu žádnou poznámku, ale myslím, že jsem ho posílala do zvířetnické kuchařky pro Dede, což je už také pár let zpět. Je tedy možné, že ho některé z vás znáte, možná jste i vyzkoušely.

Recept mám už desítky let, kdysi jsem si ho vystřihla ze sáčku od mouky a dlouho patřil mezi naše oblíbené. Jako čerstvý objev jsem ho pekla často i proto, že příprava je velice rychlá, snadná a můj manžel miluje cokoliv sladkého, kde je kakao či čokoláda. Takže, když jsem si nečekaně recept připomněla, šla jsem buchtu rovnou upéci k naší odpolední kávě. Můžete udělat též.

Zvláštností buchty je to, že si při pečení vytvoří vlastní polevu, v Americe velmi oblíbený „hot fudge sauce“ (teplá hustá kakaová nebo čokoládová poleva na vanilkovou zmrzlinu). Buchta by se měla jíst krátce po vytažení z trouby, kdy je poleva ještě teplá. Samozřejmě bude dobrá i studená, ale větší část polevy se chladnutím vsákne do těsta.

Jako všechny americké moučníky i tenhle patří k hodně sladkým a já už skoro automaticky u takových receptů cukr dělím na polovinu. Výjimkou je právě tenhle recept, kde by se cukr neměl šidit, protože tvoří část polevy, a za sladký prohřešek buchta rozhodně stojí. Ovšem na každou porci by měl přijít kopeček vanilkové zmrzliny, která na teplé buchtičce sladkost částečně zmírní. Já navíc dávám ještě čepičku šlehačky.

Na druhou stranu v těstě nejsou vejce (pokud je někdo nemůže) a oleje pouze dvě lžíce. Z trouby po upečení vytáhnete dost nevzhlednou krabatou buchtu, ale nenechte se tím odradit, zdání klame, je to dobrota.

Jako hlavní výhoda přípravy se uvádí to, že můžete vše smíchat přímo v pekáčku a ten šoupnout do trouby. Možná záleží, v čem budete péci. V kulaté misce by to možná šlo, já mám čtvercový plechový pekáček a mnohem snáze se mi těsto míchá v extra miskách (buchtička má dvě části). Jinak už vám pak stačí jen hrneček o objemu 200 ml.

Takže, pokud se do pečení pustíte, naplánujte si moučník časově tak, abyste ho mohli podávat krátce po upečení.

Americká kakaová buchta - suroviny

Budete potřebovat:

Na těsto:

  • 1 hrnek hladké mouky
  • 1/2 hrnku cukru
  • 2 polévkové lžíce kakaa
  • 2 čaj. lžičky prášku do pečiva
  • 1/2 hrnku studeného mléka
  • 2 polévkové lžíce oleje
  • 1 lžička vanilkové esence
  • 1/2-1 hrnek hrubě sekaných ořechů (když nemáte, nevadí).

Na polevu:

  • 3/4 hrnku hnědého cukru (nebo jen bílý)
  • 1/4 hrnku kakaa
  • 2 hrnky horké vody

Vanilková zmrzlina, případně šlehačka

Postup práce:

Předehřejte si troubu na 170 °C. Těsta bude málo (s práškem při pečení nabyde), takže použije středně velkou formu. Já mám pekáček 20 x 20 cm a těsta je v něm tak na půl zabořeného prstu. Tedy akorát síla, aby poleva při pečení těstem prosákla na dno.

Na těsto smíchejte mouku, cukr, kakao a prášek do pečiva. Přidejte tekutiny – mléko, olej a vanilkovou esenci.

Smíchat suché složky s mokrými

Dobře promíchejte a nakonec vmíchejte ořechy, pokud je použijete.

Vmíchat ořechy

Budete mít husté těsto, které v pečicí formě rozetřete a třeba vlhkou dlaní uhlaďte (formu netřeba mastit).

Na polevu smíchejte buď hnědý, nebo bílý cukr (nebo půl a půl) s kakaem.

Těsto posypat a zalít

Směsí posypte těsto a celý povrch přelijte dvěma hrnky horké vody – těsto zcela zaplavíte.

Zalité těsto - šup do trouby

Dejte do trouby na 40 minut. Vrchní tekutina při pečení prosákne a proteče těstem a na dně utvoří kakaový krém – hot fudge. Po upečení nechte buchtu pár minut stát, aby mohla všechna poleva prokapat na dno. Vykrojte čtvereček, do misky obraťte mokrou stranou nahoru, dejte porci vanilkové zmrzliny a na ni trochu polevy ze dna (jen trochu, aby zbylo na ostatní). Chcete-li, jako já, dozdobte čepičkou šlehačky.

Upečeno a „obrácená“ porce v poháru se zmrzlinou a šlehačkou

Jak jsem zjistila na internetu, tenhle letitý recept je stále oblíbený a přikládám jedno krátké názorné video přípravy.

Přeji dobrou chuť!

Foto: Marička Crossette

Marička Crossette Neviditelný pes


zpět na článek