Začali jsme tuto část povídáním o bramborách, které měl náš „děda“ Josef, jak jsme mu říkali, když se nám narodili synové, tedy vlastně jeho „vnuci“, nejraději transformovaný přes prase.
Pokračovali jsme vyprávěním o chlebu, na který se těžko vydělává, o čemž Josef také věděl svoje a skončili u fazolí a mé tchyně. To je pěkný letem – světem. A tak se na ně, na ty brambory a na jídla z nich, abychom to skončili stylově, na konec ještě podívejme. A na jídla, co Josef určitě znal.
Takže, pokud máte chuť na něco jinačího, něco dobrého a tradičního, a nevíte coby, zkuste některé ze dvou následujících staročeských jídel. Protože, milé dámy, když tak bloumáte po kuchyni a zoufale voláte na manžela a děti: „Co mám proboha dneska zase vařit?“ a vypadáte jak boží umučení, tady je rada, co s tím.
Staročeské „přesbidlo“ – brambory s noky
Ingredience:
1/2 kg brambor
sůl
1 1/2 lžíce sádla
1 středně velká cibule
Na noky:
1/4 kg hrubé mouky sůl
1 žloutek
mléko podle potřeby
Postup přípravy:
Z mouky, žloutku, mléka a soli umícháme těsto na noky a necháme je odpočinout. Brambory omyjeme, oloupeme, nakrájíme na menší kousky a uvaříme v osolené vodě doměkka. Vodu z nich slijeme do menšího kastrolu a zavaříme do ní noky, které vykrajujeme malou lžičkou. Noky vaříme asi 6 minut, pak je vyjmeme, přidáme k bramborám a protřeseme. „Přesbidlo“ omastíme cibulí osmaženou na sádle dozlatova. Podáváme se salátem jako samostatný pokrm nebo jako přílohu k dušenému hovězímu masu a roštěnkám.
Jak známo z literatury, znal tuto krmi i sám Jan Neruda.
V době, kdy jsme se ve škole o Nerudovi učili, jsem miloval další tradiční české jídlo, a to nastavovanou kaši. Maštěnou sádlem a ozdobenou smaženou cibulkou. A nemuselo k ní ani nic jiného být. A byla to bašta. Dneska se na tohle jídlo zapomíná, což je škoda. Tak tady je jeden z receptů.
Bramborová kaše nastavená krupkami a s cibulkou
Ingredience:
700–750 g brambor
150 g trhaných krupek
1 šálek mléka
1–2 stroužky česneku špetka majoránky sůl
1–2 lžíce sádla nebo přepuštěného másla
1 cibule
Postup:
Brambory – mohou být i moučné – oloupeme a uvaříme ve slané vodě doměkka. Krupky propereme a uvaříme ve vodě, do které přidáme oříšek másla nebo kousek sádla, stroužek česneku a špetku majoránky. Vodu z brambor slijeme a z brambor a mléka umícháme kaši. Přidáme krupky a osolíme. Hustě posypeme osmaženou cibulkou.
Můžeme podávat s uzeným nebo nějakou uzeninou. Dobrá je také k pečenému kuřeti nebo kachně.
Mezi rychlá a jednoduchá, a přitom dobrá jídla jsem zařadil následující tři příklady. A aby se na mne Josef nedíval seshora pohoršeně, že jsou to jen „brambory“, tak vám mezi námi poradím, že i tam, kde není v předpise maso, můžete nakrájet nějakou uzeninu. Ale prosím, slušnou, pokud možno z masa!!!
A protože tchyně i Josef byli světoběžníci, s kořeny v cizině, co něco odjinud. Třeba:
Pikantní brambory po Srbsku
Ingredience:
Česnek – několik stroužků dle chuti, sůl,
1 lžička pálivé papriky
špetka pepře,
0,5 kg brambor,
máta peprná (čerstvá, nebo sušená)
3–4 rajčata
2–3 sladké papriky
Příprava:
Stroužky česneku utřeme se solí, přidáme lžičku pálivé papriky, špetku pepře a s trochou vody přivedeme do varu. Oloupané syrové brambory nakrájené na kolečka vhodíme do směsi a přilijeme tolik vody, aby byly ponořené. Přidáme mátu peprnou, a ještě chvíli dusíme. Na talíři ozdobíme kolečka brambor kolečky rajčat a papriky.
A protože Josef se narodil ve Vídni v době Rakousko-Uherska, podívejme se na to, co tehdá česká pracující třída ve Vídni často jedla. (No, německy mluvící Rakušáci taky, nebojte!)
Grenadýrmarš
Ingredience:
4–6 brambor uvařených ve slupce
jeden balíček flíčků nebo zbytek jakýchkoliv těstovin
kousek měkkého salámu
1 větší cibule
trochu oleje
kávová lžička mleté sladké papriky
sůl
pepř
Příprava:
Uvaříme si flíčky nebo použijeme zbylé těstoviny. Špagety nebo nudle nakrájíme. Uvařené vychladlé brambory oloupeme a pokrájíme jako na bramborový salát. Salám nakrájíme na kostičky. Do hrnce dáme rozpálit olej, na kterém si orestujeme cibuli a salám. Stáhneme z plamene, přidáme sladkou papriku, sůl a trochu pepře. Přidáme brambory a dáme prohřát zpět nad plamen. Potom odstavíme a vmícháme flíčky. Důkladně promícháme a můžeme podávat.
Příloha: kyselé druhy salátů.
To je mimo jiné vynikající nápad na řešení, co dělat, je-li večeře na krku, a doma máme jen různé zbytky, jako třeba různé těstoviny a uvařené zbylé brambory, kousek salámu nebo kabanosu, a trochu fantazie ke kombinacím. Protože do tohohle se dají šoupnout třeba i vařené krupky, zbytek uzeného, odvážní se nebojí i trochy rýže nebo zbytku hrášku. Prostě „Grenadýrmarš“. Protože když grenadýři táhli v poli, nebyl čas se moc zdržovat. A jíst se muselo to, co bylo. A chraň kuchaře, aby to nebylo k jídlu. Protože grenadýři – česky granátníci to byli ostrý vojáci Jeho Výsosti, našeho milovaného Císaře pána.
Václav Vlk st.
Pokud vás vyprávění a recepty zaujaly, mám ještě posledních pár kusů knihy na skladě pro Vás s výjimečnou cenou. Objednat můžete na kaiserova@jonathanlivingston.cz
Cena 100 Kč +70 Kč poštovné, pokud zaplatíte dopředu. Na dobírku 100 Kč+120 Kč poštovné. Bohužel pošta nám podražila.