Neviditelný pes

VĚDA A VÝZKUM: Kde zůstala legitimní voličská očekávání?

diskuse (50)

Asi jedním z hlavních „letních – neokurkových“ témat je bezesporu vládní konsolidační balíček. Nyní prošel do tzv. druhého čtení. Následně ho projednají k tomu příslušné sněmovní výbory. Soudí se, že do druhého kola
ho Fialova pěti-koalice pustí až po některých změnách.

K úspornému balíčku bylo přirozeně zkomponováno v rámci komentátorských oper a operet mnohé, mne jako dlouholetého vysokoškolského pedagoga rozhodně nemůže nechat chladným vysoké snížení peněz na vědu, výzkum, inovace a vzdělávání. A těch se změny mezi prvním a druhým čtením, bohužel, nedotýkají.

Kdo šetří má….
Nalijme si čistého vína - to je prostě šetření z pohledu budoucnosti na tom nejhorším možném místě. Ve vyspělých zemích jsou veřejné výdaje na citované oblasti dlouhodobě považovány za společensky nejefektivnější. Proto
je nepředvídatelné meziroční snížení výdajů na vědu a inovace o cca pět miliard korun zcela nepřijatelné a logicky nevysvětlitelné. A když k tomu připočteme perfidní pokles národních výdajů v rezortu školství o takřka třicet miliard korun, tak rozumní lidé musí jen kroutit hlavou.

Navíc je tento pokles v rozporu s předvolebními sliby všech pěti koaličních stran. Kde zůstaly takřka žuloprdné přísliby – chceme středoevropskou mozkovnu ne montovnu, kde zůstaly pětikoaliční povídačky o „vzdělanostní moderní společnosti“. V které malostranské garáži vlastně zůstala zaparkována legitimní voličská očekávání?

Čísla místo domněnek
Nechme hovořit čísla - rozpočet v oblasti vědy a výzkumu zaujímá v Česku již od roku 2020 čím dál menší podíl HDP. Pozor, letos dosáhl jenom 0,54 % HDP, což je méně než průměr EU a OECD (0,63 %) a výrazně méně, než kolik na vědu rozdělují vyspělé západní země. Pro komparaci sousední Německo do tohoto zásadního sektoru dává skoro celé procento, přesně je to 0,94 %.

Přemýšlivější občan a zejména pěti-koaliční volič tomu nerozumí. Proč vláda chce tolik podvazovat právě školství, vědu a inovace? Dává to smysl? Navíc v tomto sektoru působí převážně právě voliči Pir/STAN a SPOLU.

Satirický youtuber by asi dodal – je dobře, že premiér a profesor Fiala nemyslí jen na své. A také je tedy pěkně zkrouhne.

Nevhodné jsou zde ironické poznámky – o dotacích na projekty jako byly Fialovy „Barmské ženy“, věda a výzkum si zaslouží důstojnou předvídatelnou podporu, různým okrajovým problémům navzdory. Je smutné, když pro jednotlivé stromy, byť někdy i ztrouchnivělé, nevidíme celý les naší budoucnosti. A tak skutečně spočívá ve vědě a inovacích, což jsme skutečně slyšeli sice tisíckrát, to však nic nemění na pravdivosti tohoto poznatku.

Závěrečný povzdech
Sarkastická glosa na závěr – dokud bude mít naše „úsporná“ vláda rekordní počet ministrů a politických náměstků ministrů a dokud ve sněmovně bude mimo jiné. rekordní počet drahých místopředsedů a místopředsedkyň, tak vágní vládní řeči a conto šetření , bude brát skutečně málokdo vážně.

Ostatně i zrušení tří nadbytečných ministerských křesel nedávno navrhoval dokonce i vlivný exministr fiancí Miroslav Kalousek, kterého určitě nemožno počítat do tábora sympatizantů dnešní opozice.

Pakliže k tomu připočteme mj. kupříkladu aktuální padesáti-dvou milionovou dotaci (včetně DPH) pro luxusní gastro-průvodce Michelin nebo nové dotace á la „Dům po babičce“ aneb další subvenční rozdávání stamilionů vlastníkům nemovitostí na zhodnocení jejich majetku. …raději již mlčím abych čtenářům nepokazil zbytek léta.

Když škudlit na vědě a výzkumu, tak pak důsledně šetřit opravdu všude!

zpět na článek