Neviditelný pes

ROZPOČET: Tajnější než atomová puma. Nebo?

6.8.2010

Hospodářské noviny měly ondyno sólokapra: dostal se jim do ruky chystaný rozpočet nové české vlády. List samozřejmě nelenil a zveřejnil vše, co se ten den vešlo na stránky.

Otázka zní: co udělá česká vláda? V každé slušnější zemí, když se prošvihne jen pár řádek chystaného rozpočtu, má odpovědný ministr průšvih. A kromě toho vláda považuje za samozřejmé, že ten rozpočet musí přepsat. Třeba i zásadně, to je jedno. Podstatou zůstává, že rozpočet, z něhož se předem prozradila třeba jen jedna věta, se nesmí za žádnou cenu stát úředním programem vlády.

Proč? Inu proto, že rozpočet, který vláda předkládá sněmovně, je prohlášením o tom, jak se vláda dívá na národní hospodářství, zda či jak má v úmyslu tu či onde změnit daně, zda se chystá některým odvětvím přidat a jiným ubrat na státních podporách, zda nebo jak uvažuje o nejrůznějších zásazích do národního hospodářství, čili kudy, kam a jak potečou peníze daňového poplatníka.

I když se prozradí jenom jedna jediná řádka, znamená to, že je možnost, že se jich prozradilo víc, že některé podobné úniky zůstávají veřejnosti utajeny a využijí jich pouze ti, kteří o nich (nezákonně) vědí předem. Tomu se pak říká nekalá konkurence, a vláda, která si přeje, aby si jí voliči - čili její nadřízení - vážili, nesmí na sobě nechat ulpět ani smítko podezření, že by v něčem takovém jela, ať už něčí chybou nebo něčí lumpárnou.

Přepisovat státní rozpočet, to ovšem není žádná legrace. Dokument je postaven v první řadě na existujících číslech, která se nedají měnit, a představuje politicko-hospodářské záměry vlády, které se taky dají měnit jen těžko.

V právně uvědomělé zemí by ale i přes veškeré potíže ke změně došlo v den, kdy jakékoliv noviny přišly s odhalením obsahu chystaného rozpočtu.

Jak tomu bude v České republice?



zpět na článek