Neviditelný pes

POLITIKA: Zelený zázrak

27.3.2006

Růst preferencí Strany zelených v předvolebních průzkumech vypadá jako skutečná bomba politické sezóny. Po prvním optimistickém průzkumu se začala média vzájemně předhánět v tom, kdo nabídne obsáhlejší rozhovor s lídrem Martinem Bursíkem. Ano, Bursík působí rozumně a umírněně, je i celkem mladý a přitažlivý, zkrátka politik „nového stylu“, jehož domácí novináři už dobré desetiletí marně vzývají jako déšť na Sahaře. Co na tom, že není v politice žádným nováčkem a od počátku devadesátých let vystřídal dresy několika partají?

Chovám lehké podezření, zda předvolební boom Strany zelených v samém zrodu lehce nepřifoukly domácí výrobny průzkumů, jejichž politická nestrannost je diskutabilní (STEM). Pustím ven zprávu, že by nějaká strana překročila pětiprocentní práh nutný pro vstup do sněmovny, a zbytek jde samospádem. Občané znavení okoukanými tvářemi velkých (i menších parlamentních) stran, jež v nich vzbuzují pramalou důvěru, se zaradují nad jakoukoli novou - byť jen přibližně - připomínající lidskou. A neohlížejí se na to, že se za zády „středopravicového“ lídra skrývají podivíni úzce spjatí s Pravdou, Láskou a ČSSD i zuřiví protitemelínští aktivisté. Mezi novými příznivci zelených je minimum fandů ekologie i těch, jimž učaroval jejich program. V drtivé většině případů k nim lidé přejdou zhruba na základě této úvahy: Z Paroubka se mi zvedá žaludek, Topolánek mě odpuzuje, Kalouskovi nevěřím… ejhle, Bursík!

Zelené teď jen díky průzkumům coby jedinou z neparlamentních stran zvou do nejrůznějších předvolebních debat, což ještě zvyšuje jejich naději, že v červnu skutečně proniknou do sněmovny. A na začátku přitom byla náhoda; kdyby před měsícem dvěma nějaký institut zveřejnil průzkum, podle něhož by se přes pět procent přehoupli třeba Nezávislí demokraté Vladimíra Železného, mohl se Bursíkem stát právě on.

www.danes.cz



zpět na článek