Neviditelný pes

POLITIKA: Úsvit káže vodu, ale pije víno

19.4.2014

Tomio Okamura ví, že přímá demokracie nefunguje. Proto v Úsvitu není

"Do Úsvitu jsem vložil svou práci, své jméno a slíbili jsme voličům prvky přímé demokracie. Ale aby stranu někdo rozvracel a od těchto principů ustupoval, tak to opravdu ne, to nás radši bude devět." Inu, po jejich ovoci je poznáte.

"Chceme radikální změnu politického systému, chceme přímou demokracii s odvolatelností politiků. Budeme prosazovat uzákonění referenda jako nejvyššího projevu vůle občanů. Prosadíme přímé volby poslanců, starostů a hejtmanů. Chceme odvolatelnost politiků a odpovědnost politiků občanům," sděluje Úsvit v prvním bodu svého desatera. Zní to dobře. Přímá volba, odvolatelnost, referendum, odpovědnost. Ideální stav, když chcete jiné přesvědčit o oprávněnosti a správnosti svých idejí, je ukázat je v praxi a jít příkladem. Zavést to v malém, vypilovat a zvolat "vidíte, u nás to funguje!"

"Už čtyři měsíce se snažíme najít model, jak zamezit, aby se mezi nás dostávaly černé duše, velrybáři, kariéristé či odpadlíci a rozvraceči z jiných stran, hlavně nyní z ODS. Je to šílená situace, protože máme velké množství slušných příznivců, které bychom rádi začlenili, ale stanovy mohou být jen jedny." No, milý Tomio, zklamu vás. Přesně tohle je absolutní základ té vaší přímé demokracie a obecného referenda bez podmínek. Ve svém zdůvodnění totální absence přímé demokracie a prvků obecného referenda ve vlastním politickém hnutí jste téměř dokonale popsal voličský elektorát u nás. Černé duše sociálního státu s hlasovacím právem, které vždy zvolí toho, kdo jim slíbí, že jim dá z cizího. Velrybáře, kteří skrze prázdná předvolební hesla loví ryby, které jim umožní skrze zisk volebních hlasů ovládnout veřejné peníze. Kariéristy, kteří jim v tichosti pomáhají, aby mohli posléze těžit z veřejných zakázek. Rozvraceče a odpadlíky, kteří hlasují ve volbách pro ty, kteří jim slíbí lepší zítřky za cizí prachy a z cizího úsilí, čímž u těch, kteří z daní v soukromém sektoru plní státní kasu, vyvolají pocity frustrace bez vidiny lepší budoucnosti. Jo, i tohle jsou lidé, Tomio, kteří by v přímé demokracii a při aplikaci obecného referenda bez podmínek měli hlas a ovládali by to, do čeho jiní měli snahu vložit svou práci, své jméno, své úsilí a peníze.

Tomio Okamura velmi dobře ví, že přímá demokracie, odvolatelnost politiků a rozhodování všech členů nějaké skupiny rovným hlasem o společném směřování té skupiny bez zohlednění zásluhovosti jsou tak zrádnými zbraněmi, že je nepřipustí ani ve svém vlastním politickém hnutí. Ví, jak by to dopadlo, protože větší počet členů jeho hnutí by byl ve své podstatě jen reprezentativním vzorkem voličů jako takových – a ty prostě nevyměníš. Jediným dosavadním výsledkem jeho pojetí přímé demokracie je tak paradoxně příjem 122 milionů korun pro Úsvit za čtyři roky ve sněmovně při počtu devíti členů hnutí, na který se museli složit z daní i ti, co ho nevolili.

Zatímco ti, co se na to museli složit proti své vůli, teď pijí vodu, Úsvit pije víno. A přímá demokracie ve vlastním hnutí? Neblbněte. Vždyť do Úsvitu přece vložil Tomio Okamura svou práci, jméno i úsilí, a to si žádným soumrakem ve formě přímé demokracie s prvky referenda rozvrátit rozhodně nenechá. To jich "radši bude devět". Jo, není nad přímou demokracii v praxi, když ji máte ochutnat na vlastní kůži. Nefunguje. Důkazem budiž hnutí Úsvit Tomia Okamury.

Převzato z blogu se souhlasem autora



zpět na článek