Neviditelný pes

POLITIKA: Ubohá opozice

22.7.2019

Česká opozice, otrávená hospodářskými úspěchy vlády, se snaží strašit tvrzením, že vláda nás zadlužuje a že žijeme na úkor dalších generací. Takoví Kalousek, Pekarová či Fiala to opakují do omrzení. Nuže fakta: podle Eurostatu byla v 1. čtvrtletí 2019 ČR pátá nejméně zadlužená země EU, s necelými 40 % HDP. Německo mělo vládní dluh 61 % a Italie přes 130 %.

Dalším leitmotivem opozice je, že platy rostou moc rychle a stejně tak i sociální dávky. V parlamentu ovšem, když jde o zvyšování sociálních dávek, opoziční poslanci radostně hlasují pro. Odvahu postavit se údajnému populismu nemají. Platy podle opozice rostou na úkor investic. Tady je třeba důrazně prohlásit: zvyšování platů je investice. A dobrá. Růst platů učitelů je investice do vzdělání. Povede k tomu, že profese učitele se konečně stane profesí prestižní, kam půjdou ambiciózní nadaní jedinci. Stejně tak vyšší platy pomohou zlepšit výběr lidí pro policii nebo hasiče. Avšak je tu ještě důležitější národohospodářský moment:

Platy ve veřejné sféře, spolu s konjunkturou a nedostatkem pracovníků, táhnou nahoru všechny platy. Ty byly léta letoucí ostudně malé a umožňovaly zaměstnavatelům nadprůměrné zisky, z nichž velká část odplývala do zahraničí. Samozřejmě, pro zahraniční investory to byl stimul a byl to i jeden ze základů současné konjunktury. Jenže všeho moc škodí. Jednou se platy musí začít přibližovat standardu EU. Naší lidé nemohou být vykořisťováni do nekonečna. Zaměstnavatelé budou mít nižší zisky, do ciziny půjde méně dividend a více peněz z podnikání zůstane doma. Lidi nebudou tolik utíkat za prací ven. Jednoduché. Vyšší platy pak lidé zčásti, pravda, projedí, ale jinak proinvestují, například do domů, vybavení domácnosti anebo vzdělání. Domácí obrat peněz se zvýší a s tím i HDP. Investoři od nás utíkat nebudou, protože se stále ještě budou mít moc dobře.

Opozice nás také ráda strašívá tím, co bude, až dojde k světové recesi. Tu předpovídá kde kdo už několik let, ale svět se má čím dál líp. Poslední hrozná zpráva přišla z Číny, kde hospodářský růst zpomalil na pouhých 6 % ročně! Proboha, kdo v Evropě tak ohromný růst zažil? Tohle má ohrožovat světový blahobyt? Ale samozřejmě, jednou ke zpomalení dojde. S naším nepatrným zadlužením se s ním však klidně vyrovnáme.

Konečně opozice hudruje, že vláda nepřipravila důchodovou reformu. Současná opozice nám vládla léta a na důchodové reformě vždy pohořela. Proč? Protože žádná kloudná reforma není možná. Pokud na ni vláda kašle, dělá dobře. Byla by to ztráta času. Opozici nechme hudrat.



zpět na článek