Neviditelný pes

POLITIKA: Tlustý chtěl do Kazachstánu

26.6.2010

Jak píše server iHned.cz, Václav Klaus navrhl ministru zahraničí Kohoutovi, aby bývalého poslance Tlustého jmenoval velvyslancem v Kazachstánu. Kohout přání Klause splnil, ale vláda se nakonec rozhodla bod jmenování nových velvyslanců odložit. Tentýž zdroj píše, že se zástupci rodící se trojkoalice již domlouvali na tom, jak jmenování Tlustého zabránit, pokud by ho dosluhující vláda Jana Fischera přeci jenom do pozice velvyslance navrhla.

Tato zpráva má zcela zřejmé poselství. Zdá se být po ní mnohem jasnější, že Klaus výrazně asistoval při pádu české vlády během předsednictví. Nečas dokonce považoval za nutné označit případně jmenování Tlustého velvyslancem za korupční, protože by mohlo být právě chápáno jako akt „odměny“ Tlustému za to, jak hlasoval o Topolánkově vládě loni na jaře. Ministři, kteří by o dalším angažmá Tlustého rozhodovali, tam sedí právě a jenom díku tomu, že adept na velvyslance Tlustý hlasoval proti vládě Mirka Topolánka.

Je v této souvislosti zajímavé i to, že poté, co Tlustý nebyl jmenován ministrem do koaliční Topolánkovy vlády, řada zkušených politiků ODS radila Topolánkovi, aby ho vyslal do diplomatických služeb. Velmi se totiž obávali toho, co se potom také skutečně stalo. Tlustý se postavil razantně proti vládě i Topolánkovi samotnému a kauza Novy a MfD s fotografiemi ve vířivce byla motivována pomstou. Topolánek potom ve svém dopisu delegátům 21. kongresu ODS mezi své největší chyby označil i jmenování Tlustého ministrem ve své menšinové vládě.

Jmenování velvyslanců má za cíl využít i zkušeností bývalých politiků. Je to ostatně běžná praxe na celém světě. V případě Vlastimila Tlustého se však přeci jenom nejedná o standardní záležitost. Právě díky jeho aktivitám utrpěla mezinárodní prestiž Česka. Nikdo v EU nechápal, jak si může předsednická země zlikvidovat vlastní vládu. Politické reputaci našeho státu tak byl zasazen úder, na který nesmí být zapomenuto. Dát potom „za odměnu“ post velvyslance člověku, který se na ztrátě prestiže Česka nejen v diplomatických službách podílel, je přinejmenším nezasloužené.

Doufejme, že nová vláda na půdorysu rodící se trojkoalice ODS, TOP 09 a VV se vyvaruje podobných problémů. Má k tomu výborné výchozí podmínky. Bude disponovat výraznou většinou ve sněmovně a nebude tak případnou rebélií jednoho či dvou poslanců ohrožena. To je myslím si to největší plus výsledku letošních voleb. Jak podotknul předpokládaný premiér Nečas, bylo by krajně nezodpovědné, pokud by problémy při obsazování ministerských křesel měly podobně devastující vliv na vládní projekt jako v případě vlády Mirka Topolánka.



zpět na článek