Neviditelný pes

POLITIKA: Sociální dávky – další populistický počin

1.9.2021

Efektivní „zatočení“ s nepřizpůsobivými občany je evergreenem české politiky de facto již od vzniku našeho státu v roce 1993. Samozřejmě má své racionální jádro, žádná společnost od pradávna nemá ráda členy a členky, kteří více či méně parazitují na ostatních.

Aktuálně je na stole novela, že darebnější lidé se budou moci ze zákona ocitnout bez části sociálních dávek – konkrétně bez tzv. doplatku na bydlení i příspěvku na živobytí. A to v případě, že nebudou řádně platit pokuty za vybrané závažné přestupky. Jde například o přestupky proti veřejnému pořádku, proti občanskému soužití, proti majetku, dále pak o delikty nepřihlášení svého dítěte k zápisu k povinné školní docházce a o zanedbávání péče o povinnou školní docházku dítěte, respektive žáka.

Naše veřejná správa bude tedy disponovat legálním oprávněním citované neuhrazené pokuty z těchto sociálních dávek strhávat. Pro informační komplexnost dodejme, že tuto novinku ukotvila novela poslanců ODS a v těchto dnech ji schválil Senát. Věc nyní dostane k podpisu prezident republiky Miloš Zeman, který ji s největší pravděpodobností podepíše, a novela potom začne brzy platit.

Věc vypadá na první dobrou jasně: Jsi lotr, tak ti sebereme část sociálních dávek. Jak říkával kdysi můj děda – a hotovo dvacet. Nicméně jako právní pedagog mám k věci několik kritických připomínek.

Nezapomínejme, že novela se týká přestupkového, ne trestního práva. Zamysleme se, co udělá muž či žena, kteří nejsou ve vězení a mají najednou omezený (resp. zkrouhnutý) příjem ze sociálních dávek, na které byla jejich domácnost zvyklá?

Myšlenka, že nepřizpůsobivý delikvent bude mít našetřeno a vydrží pár měsíců fungovat ze svých (nejlépe řádně zdaněných) úspor, je nebývale naivní.

Musíme zdůraznit, že odebírání zmíněných sociálních dávek se logicky dotkne i dalších lidí ze společné domácnosti pachatele přestupků. A hlavně nutno akcentovat, že dopadne i na jeho děti, což není dobře.

Novela v praxi nic nevyřeší

Nalijme si čistého sójového latté, logicky v této osobité skupině bude nemalá část osob, jež se bude výpadek příjmu od státu snažit nahradit majetkovou trestnou činností. To vážně chceme a potřebujeme, aby se nám leckteří „přestupci“ překulili do sektoru trestního práva?

Dále pak hrozí reálné nebezpečí, že část „okrouhaných dávkařů“ zavítá k lichvářům. Standardní banky a další oficiální poskytovatelé půjček citovaným problematickým osobám z povahy věci nic nepůjčí. Zákonitě se potom ještě více roztáčí nebezpečná dluhová past! A její řešení opět mnozí spatří bohužel kde? Ergo kladívko, v majetkové trestné činnosti, jak jinak. Jak by zde asi zanotovaly (hudební branické) legendární Tři sestry: Lepší časy asi nepřijdou….

Sečteno a podtrženo právním perem: Musíme zde hlavně zlepšit sociální práci a prevenci, nikoliv neustále stupňovat represi. Zmíněnou novelu proto opravdu nutno vnímat jako populistickou, v praxi nic v zásadě neřešící. V lepším případě zůstane situace stejná, ale paradoxně může stav ještě zhoršit.

Nezbývá než zakončit okřídleným, ale stále pravdivějším; cesta do hlubin pekla je lemována těmi nejlepšími úmysly.

Autor je právník a publicista

LN, 30.8.2021



zpět na článek