Neviditelný pes

POLITIKA: Sebezáhuba Bémem

31.10.2008

Pavel Bém v pondělí vystoupil ze své upejpavosti, a „když si o to tedy Mirek řekl“, ohlásil svou kandidaturu na funkci předsedy ODS. Však se taky načekal. Nyní ho ale čeká dřina. Do kongresu strany zbývá řádka týdnů, po které se Topolánek může probírat z dvojitého levého háku, a jak známo, tento muž se jen tak nevzdává. Jeho šance (a možná i chuť) obhájit stranickou funkci jsou sice malé, ale nějaké jsou a do žaludků delegátů kongresu není na konci října vidět. Bém bude muset – s Klausovou podporou v zádech – objíždět zemi, agitovat a přesvědčovat.

Dnes to vypadá, že se mu to povede a že možná nepřítele zdeptá natolik, že si sedne i na jeho premiérskou židli. Smekněme před ctižádostí pana místopředsedy, tím se ale nezbavíme dotěrné otázky: je v tom případě živý organismus ODS vybaven pudem sebezáchovy?

Prezident říká, že volby byly referendem o Topolánkovi. Hlavním důvodem výprasku ODS byla vidina zdravotnické reformy namodro. Vehementně šířený blábol julínkovské úderky, že zdraví je vlastně stejné zboží jako cihla nebo automobil, a nejlepší lék na ufinancování zdravotnictví je jeho podstatná privatizace, byl oním direktem z vlastních řad, jenž předcházel zmíněnému levému háku.

Co by teď prospělo ODS, když slabounký mandát pro vládnutí (Melčák & Pohanka) se po volbách smrskl do mikroskopických rozměrů? Dočasně zmizet ze scény, protože krajské a senátní volby jsou už historie, ale běda politické straně, která od pondělka už nemyslí na volby do Sněmovny za dva roky. ODS se potřebuje zbavit břemene chimérické reformy zdravotnictví, potažmo vládnutí samotného, a profláknuté tváře ve svém čele nahradit tvářemi novými. Poté si lízat rány a čekat, až veřejnost na ten debakl zapomene.

Pavel Bém a jeho hradní supervizor to vědí, proto novopečený kandidát dopředu odmítá menšinové vládnutí s Paroubkovou podporou. Chtěl by zajisté úřednickou vládu, kde kormidla české politiky mohl by se chopit prezident a sociální demokracii to osladit například jmenováním penzisty z Vysočiny do funkce premiéra. Dost ale vtipů. Proč už ale není na funkci předsedy ODS šlechtěn některý z hejtmanů, coby příslib její nové politiky? Že by kvůli prohře 0:13?

Dovedou si v ODS představit to nadělení, až před volbami do Sněmovny vytáhnou političtí protivníci na Béma nějaké choulostivé informace z jeho působení na pražském magistrátu? Prodejem hotelu Praha počínaje a transakcemi kolem Masarykova nádraží konče? A nebudou na to ani potřebovat rešeršéry (zvané badateli) z osvědčeného Žáčkova ústavu.

Právo, 29.10.2008



zpět na článek