Neviditelný pes

POLITIKA: Schwarzenberg to řekl naplno

1.10.2011

Odchod nečitelného manažera, Martina Romana, z čela ČEZu a způsob, jakým byl proveden, vyvolal v médiích hodně otázek. Nevysvětlené náhlé odvolání přineslo do redakcí nepříjemnou pachuť tušené špinavosti z dění u státní firmy. Když vicepremiér a ministr zahraničí Karel Schwarzenberg prohlásil, že Roman financoval české politické strany (vyjma TOP 09) ze zdrojů ČEZu, pachuť dostala konkrétní podobu. Důkazy ministr ovšem nepředložil. Všechny strany takové obvinění samozřejmě odmítly. Je ale otázkou, zda je výrok Schwarzenberga správně vnímán.Ministr může mít na mysli financování některých činovníků stran, nikoliv stranické pokladny jako takové. O této údajné praxi v ČEZu se povídalo u každého piva a ti, co se pokusili k tomu nalézt nějaké důkazy, a to i v řadách policie, byli rychle odvoláni nebo jinak přibrzděni ve svém úsilí.

"Kauza Roman" nabírá obrátky. Přispělo k tomu i zveřejněné zjištění, které v den odvolání Romana uveřejnila mf Dnes o firmách a účtech na Kajmanských ostrovech, a o lidech spojených s těmito účty jako příjemci vzniklých benefitů. Vedle kompletního vedení Škody Plzeň tam podle mf Dnes figurovalo i jméno Martina Romana. K tomu se přiřazuje historka s vyšetřováním podkladů Švýcarské prokuratury o firmě Appian. Vyšetřování podpořil expremiér Topolánek, a jeho kroky spolu s prací mosteckých vyšetřovatelů, byly údajně hlavním důvodem pádu jeho vlády. Úžas ve tvářích sociálních demokratů, když se tak opravdu stalo, historku činí ještě věrohodnější.

Ministr Schwarzenberg nepochybně má pro svá slova nějaké důkazy. Zkušený politik by nevystoupil s tak závažným obviněním bez alespoň závažných indicií. Nelegální financování ODS vedlo v roce 1997 k tzv. Sarajevskému atentátu a znamenalo na mnoho let ztrátu vlády a postupný propad voličské přízně této strany. Pokud by se ukázalo, že Schwarzenberg je schopen ke svým slovům doložit důkazy, je otázkou, co by to pro českou politickou scénu znamenalo. V roce 1997 česká společnost ještě věřila v morálku a alespoň trochu spravedlnosti, v roce 2011 je degradace veškerých hodnot na takovém stupni, že nelegální financování stran či jejich činovníků (pokud by se prokázalo) by mohlo většinu společnosti nechat lhostejnou. Ostatně to byl cíl, kam řada kroků vytvářená některými politiky a organizovaným zločinem zjevně směřovala.

Ministrovo zatím nepodložené obvinění je tak nepochybně především testem české společnosti. Sám ministr Schwarzenberg v zahraničí říká, že by Česká republika měla změnit svůj znak a místo českého lva by si raději do znaku měla umístit straku zlodějku nebo krtka tuneláře. Je nepochybné, na co ministr v zahraničí poukazuje, a tak není divu, že přišel s odhalením výbušnějším. Tentokráte o neveřejné úloze ČEZu. Nezbývá než vyčkat, zda se slova ministra potvrdí, nebo zda jde jen o politické plácnutí do vody či jinou mystifikaci. Rozhodně by takové odhalení svou kriminalitou stonásobně převyšovalo dva zbytečně vymyšlené sponzory ODS v letech 1997.



zpět na článek