Neviditelný pes

POLITIKA: Ruce pryč od justice!

22.7.2021

Blíží se podzimní sněmovní volby. Jako právníka mne zaujala kampaň ODS, která kandiduje v rámci koalice Spolu, věnující se mj. tématu justice a státního zastupitelství.

Na sociálních sítích na desetitisíce jejich uživatelů – potenciálních voličů doslova vybafnul jejich aktuální slogan: Po volbách odvoláme komunistického vojenského prokurátora, který se stal nejvyšším státním zástupcem. Je to doslovná citace, „ódéesáci“ ji navíc napsali celou velkým písmem. Inu, jak už říkal Homer Simpson, když někdo píše na internetu všechno velkýma písmenama, tak musí mít zákonitě pravdu!

Ale již vážněji, mám k počínání koalice Spolu tři zásadní výhrady.

Za prvé – označovat nejvyššího státního zástupce Igora Stříže za „komunistického vojenského prokurátora“ je nehorázně urážlivé. Takový hysterický šestákový slovník bychom mohli očekávat snad od extremistických stran, ale od konzervativní pravicové koalice, která má ambice zasednout ve vládě?

Pro přesnost – zmíněný Igor Stříž byl „komunistickým prokurátorem“ přibližně osm měsíců, od března 1989 do listopadu téhož roku, a pak třicet dva let naprosto bez problémů sloužil demokratickému českému státu. Uvědomují si ideologové z ODS ten nepoměr? Zopakujme si: osm měsíců versus 32 let? Doktor Igor Stříž je zkušený profesionál, vedle klasické práce státního zástupce se věnuje i publikační a přednáškové činnosti zaměřené především do oblasti trestního práva procesního. Je mj. předsedou redakční rady časopisu Státní zastupitelství. A tak dále, prostě vyčítat mu dnes velmi krátkou profesní éru za bolševika je asi obdobné jako nyní vyčítat chirurgovi, že léčil rok vojáky základní služby za komunistů. Sečteno: vytahovat zde třicet dva let po revoluci komunistickou kartu je pokrytecké a samozřejmě účelové.

Jako liberální demokrat zastávám silný názor, že skutečně demokratický systém by měl být schopný odpouštět provinění z totalitní (zde komunistické) minulosti, jestliže si je dotyční výrazně odpracovali. Což je myslím přesně tento případ.

Ostatně nezaznamenal jsem od žádné ze stran Spolu (ODS, TOP 09, KDU), že by v minulých letech navrhovaly zákonné omezení, že bývalí „komunističtější prokurátoři“ nesmí vykonávat funkce státních zástupců. Satirik by možná dodal, že jedna ze stran Spolu byla dokonce dříve součástí tzv. Národní fronty, která zde před listopadem 1989 vládla.

Stříž je zkušený a erudovaný profesionál

Za druhé, jak jsem naznačil výše, doktor práv Igor Stříž je dlouhodobě v odborné komunitě vnímán jako zkušený a erudovaný profesionál. Nota bene v letech 2011 až 2021 působil jako první náměstek nejvyššího státního zástupce. Takže ve vysoké funkci, do které ho jmenoval, světe, nediv se, ministr spravedlnosti za ODS Jiří Pospíšil.

Pravda, právník–politik Jiří Pospíšil mezitím přestoupil do koaliční TOP 09, ale to přirozeně nic nemění na účelovosti kritiky ze strany koalice Spolu. Koneckonců předsedkyně TOP 09 Pekarová Adamová si v kritickém hodnocení „vojenského komunistického prokurátora“ s ODS velice notuje. Viz její prohlášení dohledatelná na sociálních sítích a v médiích.

Za třetí – právě ODS a její koaliční partneři ze Spolu opakovaně dříve kritizovali politizaci justice a zejména státního zastupitelství. Člověk nemusí být právník, aby si poklepal rukou na hlavu – co jiného než nevídaná politizace je reklamní průpovídka: Po volbách odvoláme komunistického vojenského prokurátora, který se stal nejvyšším státním zástupcem. I kdyby Igor Stříž pracoval ve funkci sebelépe, tak prostě pomaže pryč – ve Spolu mají holt jasno. Ještě že nejde odvolávat například ústavní soudce, jinak by se na billboardech asi brzy objevilo: Po volbách odvoláme komunistické ústavní soudce... (nota bene i mezi dnešními ústavními soudci je několik bývalých členů KSČ).

Sečteno – do voleb zbývají ještě přibližně tři měsíce, ale již očividně přituhuje. Jako právní pedagog a publicista prosím zdvořile politiky napříč všemi stranami, ruce pryč od justice včetně státních zastupitelství. Řežte se mezi sebou, ale soudce a státní zástupce do toho opravdu netahejme, pokud si chceme nadále říkat právní stát (Rule of Law).

Autor je právní pedagog a publicista

LN, 20.7.2021



zpět na článek