Neviditelný pes

POLITIKA: Rozpočtově-kriminální trestný čin?

28.10.2019

Podle předsedy ODS Petra Fialy páchá vláda „rozpočtově-kriminální trestný čin“. Opozice a ODS zvláště tak pokračuje v kriminalizaci politiky, se kterou se váže stíhání Andreje Babiše nedávno ukončené státním zástupcem.

Jakmile bylo zřejmé, že se Andrej Babiš etabloval v nejvyšších patrech české politiky a začal ohrožovat zájmy doposud vládnoucích stran, zjevila se jakoby z čistého nebe kauza Čapí hnízdo. Policie se souhlasem státních zástupců stíhala v kauze Čapí hnízdo rodinu Andreje Babiše a Jaroslava Faltýnka, druhého mocného muže hnutí ANO. Po letech vyšetřování nakonec státní zástupce rozhodl o ukončení trestního stíhání, protože dotace pro Čapí hnízdo byla poskytnuta v souladu s pravidly platnými v době, kdy o ní bylo rozhodnuto. Podivuji se, ale opravdu jenom maličko, že trestní stíhání trvalo několik let. Teprve volbami na podzim 2017 totiž skončila vláda Bohuslava Sobotky, který do stíhání Babiše investoval velmi mnoho (spolu s ministrem vnitra Milanem Chovancem). Po jmenování nové vlády Babiše (nejprve menšinové vlády hnutí ANO a potom menšinové vlády s ČSSD) bylo udržování této kauzy nad síly státních zástupců, kteří nejprve zprostili stíhání Faltýnka a další tři obviněné a po dalším roce a čtvrt i ostatní obviněné.

Kriminalizace Babiše byl fenomén, jímž opozice včetně ODS žila a nebylo snad dne, aby se o tom nepsalo v médiích a nehovořilo ve veřejnoprávní televizi. Zdá se, že po verdiktu státního žalobce, který může ještě zvrátit nejvyšší státní zástupce (pokud by v rozhodnutí našel porušení zákona) se opozici stýská po „starých zlatých časech kauzy Čapí hnízdo“ a je potřeba vyrábět kauzy nové. Právě tak hodnotím i stanovisko předsedy ODS Petra Fialy. Prohlásil totiž, že „v případě návrhu rozpočtu na příští rok předvedla vláda tak slabý výkon, že ho považuji za zpronevěru úspěšných let ekonomického růstu, a proto za rozpočtově-kriminální trestný čin.“ Docela by mne zajímalo, kolik let „natvrdo“ za tento „trestný čin“ by si Petr Fiala představoval. Pro Babiše a spol. to tipuji na doživotní zákaz kandidovat ve volbách

Je navíc velmi pozoruhodné, že podobnou taktiku kriminalizace amerického prezidenta Donalda Trumpa sleduje svět již déle než dva roky. Demokratická strana nejprve vsadila na vyšetřování údajného spiknutí Trumpa s Ruskem, díky němuž měl Trump vyhrát prezidentské volby v roce 2016. Když vyšetřování po více jak dvou letech skončilo s výsledkem, že se „nepodařilo prokázat spolčení Trumpa s Ruskem v záležitosti prezidentských voleb“, levice v Demokratické straně „přitlačila“ a máme tu dnes vyšetřování Trumpa z vlastizrady, tj. impeachment. Nesmyslnost tohoto vyšetřování je sice zřejmá, ale americká dávno již neobjektivní média na čele s The New York Times a The Washington Post chrlí do světa zaručené zprávy o tom, co Trump provedl. Kde jsou ty časy, kdy jsme se mohli na většinu zpráv v těchto denících spolehnout jako na objektivní.

Přitom je skutečností, že jak v Česku, tak v USA mediální válka s mocnými těm, kteří ji vedou, vůbec nevychází. U nás si udržuje hnutí ANO neustále obrovský náskok v preferencích a v USA těch několik málo objektivních médií, které ještě v USA zůstaly, hovoří o vysoce pravděpodobném vítězství Trumpa i ve volbách v roce 2020, pokud se americké ekonomice bude dařit tak, jako doposud. Nemohl jsem si proto nevšimnout, že právě v médiích, která Trumpa nemilují, se sem tam objevují „poplašné zprávy“ o tom, že to s americkou ekonomikou jde s kopce. Média si tak vlastně přejí pád ekonomiky do krize s tím, že v této konstelaci by mohl Trump volby prohrát. Divná to sázka, co říkáte?

Tyátr, který se rozpoutal kolem takzvaného daňového balíčku, který je dle ODS součástí „rozpočtově-kriminálního trestného činu“, je dán právě a pouze současným rozdělením politických sil ve společnosti. Jedinou chybou je dle mého soudu zdanění rezerv pojišťoven – toto opatření je skutečně zásah do hospodaření soukromého sektoru a může zvýšit cenu pojistek. Zvýšení spotřebních daní na alkohol, tabák a zvýšení zdanění hazardu je krokem správným směrem, neb se jedná o věci vesměs zbytné, o zdravotních následcích nadměrného kouření a pití nemá cenu pochybovat.

Ministryně financí se v ČT k situaci vyjádřila tak, že zákon o zvýšení spotřebních daní projde tak jako tak a jde jen o to, zda začne platit od 1.ledna 2020. Spojení tohoto zákona se zákonem o zvýšení rodičovského příspěvku je určitou snahou o nalezení paralely mezi příjmy a výdaji. Zvýšení rodičovského příspěvku totiž státní pokladnu přijde na necelých deset miliard korun, daňový balíček má právě asi deset miliard do státní kasy přinést. O tom, že zákon o zvýšení rodičovského příspěvku bude platit od 1. ledna 2020 nepochybuji, to si nedovolí nikdo zamítnout.

Zbývá tedy jen jediná otázka – pokud je schodek státního rozpočtu „rozpočtově-kriminální trestný čin“, jak by bylo možné klasifikovat obstrukce při projednávání tohoto zákona v poslanecké sněmovně – že by „poškozování cizí věci“?

Převzato se svolením autora z JanBarton.blog.idnes.cz



zpět na článek