Neviditelný pes

POLITIKA: Prosťáček Dalík

18.3.2009

Marek Dalík se postaral o další sousto novinářské „investigativní činnosti“. Je-li pravdou, že se sám u reportéra ČT Bártka ohlásil a snažil se, aby nebyl odvysílán pořad o Petru Wolfovi a jeho problémech s dotačními financemi, je velmi těžké zachovat chladnou hlavu. Otázka tak zní: „Ví Dalík o tom, v jakém státě žije?“ Jít na schůzku s reportérem ČT a nepočítat s tím, že budu tajně nahráván, je jako jít v noci do Chánova v Mostě či Janova v Litvínově a divit se, že mě okradou a dostanu přes hubu.

Naivita, s jakou si Dalík počínal a stále počíná, je obdivuhodná. Důvěra Topolánka ve schopnosti Dalíka je ještě obdivuhodnější. První místopředseda ODS Vodrážka už vyjádřil nad celou akcí údiv a po pravdě tuto aktivitu Dalíka označil za skutek poškozující ODS. Je nejvyšší čas, aby Vodrážka nastavil v rámci ODS, kterou dostal na posledním kongresu na starost, úplně nová a jasná pravidla. Starat se o bývalého poslance ČSSD, jehož aktivity jsou již dlouhodobě podezřelé, z důvodu, že je v mediálních potížích, je bláhovost sama o sobě. Česká vláda je z logiky volebního výsledku z června 2006 křehká a pomoc Wolfovi, byť sebeupřímnější, ji nespasí. Navíc jsem hluboce přesvědčen, že Wolf má takový politický žaludek, že ho nikdo, ani Paroubek s Rathem a Sobotkou dohromady, z poslanecké sněmovny nedostanou.

Pokud bude Wolf zbaven poslanecké imunity a bude vyšetřován v souvislosti s čerpáním dotací na rozbory a zprávy, údajně opsané z volných zdrojů na internetu a výrazně předražené, případ se může táhnout celé měsíce, snad roky, a Wolf tak jako tak s poslancováním skončí. Jsem proto hluboce přesvědčen, že aktivita Dalíka, od níž se Topolánek svým způsobem posléze distancoval, skutečně jenom zhorší mediální postavení ODS jako vládní strany. Přitom je právě díky činnosti vládních představitelů při probíhajícím předsednictví EU postavení ODS mediálně nejlepší od jmenování druhé Topolánkovy vlády.

Nedávno jsem se na stránkách NP podivoval nad tím, že Marek Dalík vedl diskusi s členem Klausova hradního týmu Hájkem na stránkách Hospodářských novin. Je naprosto zřejmé, že na to Dalík neměl a nemá. Jeho akce na „záchranu české vlády“ tím, že bude mediálně ochráněn poslanec Wolf, spadá do stejného druhu nekompetentnosti až hlouposti. Vláda i sám Topolánek za to zase u veřejnosti slíznou několik minusových bodů. A zcela zbytečně. Topolánek právě v posledních měsících dokázal, že umí být věcný, korektní a schopný. Prosťáček Dalík tak poskytl Topolánkovi medvědí službu. Česká veřejnoprávní televize by naopak po tomto případě měla už konečně jasně stanovit mantinely, které by zakázaly jejím reportérům používat tajné nahrávání svých partnerů. Od toho jsou tu naprosto jiné orgány státní moci.



zpět na článek