Neviditelný pes

POLITIKA: Proč Sobotka prohrává

11.10.2016

Právě skončené krajské volby daly záminku k dlouhé řadě komentářů. Drtivá většina z nich se zabývala příčinami úspěchu hnutí ANO a neúspěchu sociální demokracie.

Jak je zjevné z jednoduché volební matematiky, obě skutečnosti patří do jedné a téže spojité nádoby. Prohry socialistů jsou skoro identicky vyváženy triumfy Babišova hnutí. To jistě neznamená, že ty krajské vlády, kde ANO zvítězilo, budou automaticky ovládnuty právě tímto hnutím.

Naopak lze předpokládat, že v řadě míst dojde na takzvaný hradecký scénář, tedy že se spojí všichni proti jednomu. I to patří k demokracii formované poměrným volebním systémem. Jen je třeba pak vědět, jaký šrám to zanechá na důvěře voliče v takové uspořádání.

Že se proti Babišovi domluvily všechny ostatní kandidující subjekty napříč pravolevým spektrem a bez ohledu na ideové různice, a to už dávno před volbami, může volič oprávněně pociťovat jako flignu, jak se říká na Moravě. Tedy podraz, komplot, pokřivující smysl všeobecných voleb.

O tom, jak vážně myslí politici svoje předvolební sliby, nás poučil už před deseti lety Mirek Topolánek, mávající v kampani modrou knihou ODS a rovnou daní, aby se nedlouho po vyhraných volbách chlubil, že v rovnou daň nikdy nevěřil. Proč by tedy měli voliči věřit politikům, lze dodat.

Není dobré podceňovat voliče

Ještě jedna hláška z povolební diskuse stojí za povšimnutí. Premiér a předseda ČSSD Sobotka prohlásil, že volby ukázaly změnu v tom, že dříve v krajích vítězila opozice, která stavěla na protivládní rétorice, zatímco dnes kraje ovládly strany koaliční. To však je pravda jen nominálně.

Hnutí ANO sice je formálně v koalici, ale sama ČSSD nedělá už dlouho nic jiného, než že si vyrábí z Babiše a jeho hnutí opozici. Vrcholem tohoto snažení byl lex Babiš, který vnesl do našeho právního systému nerovnost v přístupu k právům a povinnostem, a rozkýval ústavní jistoty.

Na tomto účelovém a proti jedinému muži – Andreji Babišovi – namířeném zákoně se spojila ČSSD s ideovými odpůrci TOP 09 nebo ODS. Vlastně to byl stejný model, jako v krajské dohodě v Hradci Králové. Reálně tak existuje nejsilnější opozice vůči vládě ve vládě samotné, a vina za tuto skutečnost padá jednoznačně na hlavy Sobotkových lidí.

Ti, kdo v krajích nevolili jako minule sociální demokraty, volili zpravidla dnes ANO, ale s vědomím, že volí alternativu vůči dosavadním poměrům. Tedy opozici. Je to unikátní situace, ale není poprvé. Už v 90. letech Luxovi lidovci tvořili v Klausově vládě systematickou opozici tak dlouho, až s pomocí přeběhlíků z ODS tu vládu povalili.

Rozdíl tu přece jen ale je. Lidovci tehdy činili opozici v koalici dobrovolně, kdežto Babiš byl do té role vystrkán. Proto tehdy lidovci se svým programem Všichni proti Klausovi neuspěli a Klaus se vrátil středem, a také Sobotka dnes s programem Všichni proti Babišovi prohrává. Inu, není dobré podceňovat voliče, jeho intelekt, všímavost a intuici.

Vysíláno na ČRo Plus, publikováno na www.rozhlas.cz/plus



zpět na článek