Neviditelný pes

POLITIKA: Poslanec v Americe

13.1.2022

Tento čtvrtek, tedy den po hlasování o důvěře vlády, odlétá viditelný poslanec STAN Jan Farský do Oregonu na půlroční vědeckou stáž, na kterou získal prestižní Fulbrightovo stipendium. Jednoduchá zpráva a spousta otázek? Je možné, aby poslanec na půl roku prakticky nevykonával svůj mandát? Jak se chce vracet ke klíčovým hlasováním, když tato hlasování někdy vznikají ze dne na den a dají se jen omezeně a s větším předstihem plánovat?

Je evidentní, že pan poslanec Farský již před volbami požádal komisi, která spravuje tato velmi kvalitní stipendia o podporu, a nabídl svůj výzkumný projekt, který bude v rámci vědeckého pobytu realizovat. Z toho tedy vyplývá, že pan Farský asi nepočítal se zvolením do PSP, nebo, a to je horší, již dopředu plánoval, že se nechá zvolit poslancem a pak prostě na půl roku zmizí. Proč se tedy nechával po ustanovení Sněmovny zvolit šéfem poslaneckého klubu STAN? No to asi ještě nevěděl, že mu to stípko přiklepli.

Velmi přeji panu poslanci Farskému úspěch v rozvoji jeho vědecké kariéry, ale nejsem si zcela jist, že ví, o co běží. Dělat kvalitní vědu na úrovni prestižního univerzitního výzkumu a k tomu dělat na půl úvazku poslance, nebo opačně dělat poslance a k tomu dělat na půl úvazku vědu na univerzitě, prostě nejde. To by nedokázal ani známý dvojministr a nespavec a superman Havlíček. Je zcela jisté, že současné řešení, kdy Jan Farský si jaksi zvolil obojí, tedy vědu i poslancování, není logické, není realizovatelné a není správné. Bohužel můžeme predikovat, že pan poslanec si užije v Oregonu v akademickém prostředí, seznámí se s předmětem svého výzkumu, zahájí nějaké teoretické studie, bude konzultovat obecné teoretické zarámování a koncepty svého výzkumu. A pak se vrátí do Česka a vše zase v klidu půjde k ledu, protože pan poslanec bude zase zasedat v komisích, výborech, v plénu, bude mít mnoho jednání a bude řešit asi tisíc maličkostí každý den.

Je na místě se ptát v okolí pana poslance. Vadím vám toto jednání? Asi první, kdo by měl být s touto otázkou osloven, jsou voliči STAN v Libereckém kraji. Pan poslanec je nepochybně velmi významná a viditelná tvář libereckého starostenského hnutí a jistě zaslouženě získal více než 15 000 přednostních hlasů. Jeho voliči od něj očekávají, že bude ve Sněmovně hájit principy a zásady, které měl na volebním štítě. Nikoliv v Oregonu. Opravdu vám, voliči, nevadí, že váš poslanec na 1/8 volebního období zmizí?

Také je na místě se zeptat v hnutí STAN: Věděli jste, milí kolegové, že hrozí taková lapálie? A řekl vám pan poslanec před volbami, že si podal žádost o stipendium, nebo jste se to dozvěděli až po volbách? A přesto jste ho umístili na první místo kandidátky?

Pak je také možné, že pan poslanec se neshodne s první náhradnicí na kandidátce paní Jarmilou Levko, ředitelkou divadla F.X. Šaldy v Liberci, a nechce ji svojí rezignací na mandát pustit k lizu. Pokud je toto ten důvod neodstoupení, pak se asi musíme ptát, proč byla paní ředitelka na kandidátce tak vysoko?

Ve vzduchu poletuje okolo Jana Farského velmi mnoho otázek, ale odpovědí na ně je jako šafránu. Pokud vůbec nějaké zveřejnitelné odpovědi mohou existovat. Jan Farský svým rozhodnutí hodil fůru hnoje na sebe, na své kolegy v rámci STAN a do značné míry i na celou Poslaneckou sněmovnu. Jeho jednání naznačuje, že role poslance je něco jako trofej v životopise a nikoliv každodenní práce. Je mi líto, že dosud lidsky i stranicky blízký člověk takhle nabil všem křiklounům, kteří vyřvávají o lenosti a nicnedělání poslanců. Už vidím ty titulky „Poslanec si válí špeky v Oregonu“. Smutné.

Velmi se obávám, že dosud úctyhodný a respektovaný exstarosta Semil a poslanec Jan Farský právě vyhodil oknem svůj dosud pečlivě budovaný politický kapitál a důvěru veřejnosti. Od nynějška je nutné na pana poslance shovívavě hledět jako na toho, kdo neví, co chce. Nebo méně shovívavě jej hodnotit jako vyčůránka.

Komunální politik ODS



zpět na článek