Neviditelný pes

POLITIKA: Pokladny a sám Babiš v poli

11.1.2016

Politická sezóna začala, čím jiným než parlamentní debatou o elektronických pokladnách známých též pod názvem EET. Není třeba rozsáhle připomínat, o co jde konkrétně.

Ministr financí Andrej Babiš prostě chce pokladny živnostníků zapojit online na finanční úřady, aby bylo zřejmé, že nešidí v daňových přiznáních. A opozice mu to nechce povolit, proto vede při schůzích tomu věnovaným dlouhé řeči, aby nedošlo ke hlasování. Tak proběhla i páteční schůze.

Ministr Babiš si musel při schůzi připadat jako sám voják v poli. Z účasti se omluvili všichni sociálnědemokratičtí ministři, ostatní kolegové se debaty v jednacím sále obvykle neúčastnili. Babiš hodinu elektronické pokladny vysvětloval, připustil, že jde pouze o jeden kamínek do mozaiky jeho daňových opatření, stejně ale vzbudil jen další lavinu opozičních námitek.

Někteří koaliční poslanci se neudrželi a novinářům řekli, že při další schůzi ještě před koncem ledna poruší zákon o jednacím řádu a nechají o pokladnách hlasovat, ať opozičníci mluví či nemluví.

Prostě to vypadalo, že samotného ministra financí zákon nebaví a že si pouze vytváří alibi, které by dosvědčilo, že se pokladny pokusil prosadit. Při známé sveřeposti ministra otevřený ústup nepřipadá v úvahu, přesto je jisté, že si Babiš uvědomuje, kam se svým bojem za on-line kontrolu živnostníků dostal.

Neveřejné průzkumy, které si nechávají dělat politické strany, ukazují, že se elektronické pokladny významně podepsaly na oblibě Babišova hnutí ANO. Ještě na jaře mělo v preferencích před sociálními demokraty jasný náskok, teď jsou však obě vládní strany a zároveň rivalové na tom stejně, protože na hnutí ANO zanevřeli živnostníci, kteří dříve patřili k jeho kmenovým příznivcům.

Na druhé straně není pochyb, že obě opoziční pravicové strany stabilizovaly své voličské jádro, které jim kvůli sporu o pokladny odpustilo všechny předchozí hříchy. A nebylo jich málo.

Přesto na pokladnách nejvíc vydělali sociální demokraté. Mohou Babišův pokus blahovolně podporovat, i když si málokdo z nich myslí, že celé tažení má smysl. Jejich voličům je totiž celá historie lhostejná, a proto nemohou ztratit. Vědí však dobře, že jejich partner i sok ztrácí na popularitě.

Nemůže si proto třeba dovolit svrhnout Sobotkův kabinet, protože jiného společníka do vlády než sociální demokraty nenajde ani po volbách, které by beztak mohl vyhrát jen s velmi těsnou většinou.

Debata o pokladnách se velmi pravděpodobně ještě vyostří, možná skončí před Ústavním soudem. V této chvíli však už elektronické pokladny prokázaly jasný efekt. Spor o ně nastavil jasné mantinely politické arény a bojů, které se v nich odehrají ve volebním roce, kdy se rozhodne o vládě v krajích.

Předem se dá říci, že se Babiš musí odhodlat k razantním tahům, aby voliče přesvědčil, že opravdu umí něco změnit. Dlužno dodat, že k takové předvolební demonstraci síly a energie není zapletený problém elektronických pokladen právě vhodný.

Vysíláno na ČRo Plus, publikováno na www.rozhlas.cz/plus



zpět na článek