Neviditelný pes

POLITIKA: Platy zákonodárců

13.4.2020

Poslanec Václav Klaus navrhl snížení odměn poslancům a senátorům

Po několika nesmělých pokusech o „zmrazení platů“ poslanců a senátorů navrhuje Václav Klaus junior nevyplácet platy poslancům a senátorům za II. pololetí 2020. Náhrady by poslancům zůstaly.

S docela velkým napětím jsem očekával, kdo se mezi poslanci „pochlapí“ a přijde s návrhem na snížení odměn poslancům a senátorům. Po nesmělých návrzích SPD na zmrazení platů navrhl Václav Klaus junior nevyplácet platy poslancům a senátorům za II. pololetí 2020:

Zákonodárci by podle návrhu Václava Klause mladšího neměli dostávat plat za druhé letošní pololetí, náhrady by pobírali dál. Na místě je podle něho i zrušení Senátu a dalších „zbytečných částí státu“. Činnost zákonodárců by se podle Klause měla změnit tak, že by se scházeli jednou za měsíc a jinak by se věnovali svému původnímu povolání.....Základní měsíční plat poslance a senátora letos činí 90 800 korun hrubého. Například předsedové obou parlamentních komor si přijdou měsíčně na 243 800 korun a šéfové parlamentních výborů, komisí a delegací na 127 800 korun.

Jde tak o první návrh na podstatnou redukci platů zákonodárců během současné virové pandemie. Samozřejmě, mezi poslanci vzbudil „rozruch“, lidovecký poslanecký předseda Jan Bartošek už „pomáhá“ a na Klausův návrh nečeká. Vít Rakušan, známý to „antipopulista“ a předseda poslaneckého klubu STAN, označil Klausův návrh za „absolutně populistický výkřik“. Rakušan totiž nemá nic jiného než plat a nezasedá v žádných „radách“. Nevím, zda Klaus junior v nějaké „radě“ sedí, nicméně stojí za to finančně propočítat dopad Klausova návrhu.

Poslanců a senátorů je 281 a pokud bychom jejich základní plat zaokrouhlili na jedno sto tisíc korun měsíčně, každý poslanec a senátor by státu „ušetřil“ za polovinu roku 600 000 Kč. Celkem by se jednalo o částku asi 160 milionů korun.

V době, kdy píšu tuto poznámku, se k návrhu poslance Klause vyslovilo více než 15 000 čtenářů a souhlas vyjádřilo 86 % z nich:

anketa

Jsem velmi zvědav na reakci vlády. Může návrh ignorovat a přijít s nějakým vlastním řešením, nicméně nějakou redukci odměn poslanců a senátorů zřejmě bude muset navrhnout. Václav Klaus je sice na české poměry velmi radikální, nicméně vzhledem k situaci nejen české ekonomiky a státního rozpočtu zvláště je nějaký poměrně radikální krok naprosto nutný. Za 160 milionů se již dá leccos pořídit, například přesunutím této částky do kapitoly zdravotnictví.

Nyní se ukáže, jak moc jsou naši zákonodárci solidární fakticky. Vzdát se platu by ale měli i členové vlády, kteří nejsou poslanci, a měli by se iniciativně připojit i hejtmani a starostové a placení volení funkcionáři krajů a měst. A na závěr něco pro poslance Rakušana: Jen více takového „populismu“!

Převzato se svolením autora z JanBarton.blog.idnes.cz



zpět na článek