Neviditelný pes

POLITIKA: Pád pražské koalice

26.10.2015

Tak došlo i na Prahu, kde se také stihla městská koalice rozpadnout do roka od komunálních voleb. V řadě měst, do které patří Ústí nad Labem, České Budějovice, Most, Frýdek-Místek nebo Karlovy Vary, se tak objevila skutečně prestižní adresa.

Někteří znalci pražských poměrů tvrdí, že se koalice vlastně nerozpadla, protože stejné strany mohou koalici obnovit. Ovšem po zkušenosti z nočního zastupitelstva, kdy radní z jedné koaliční strany odvolávali radní z druhé strany, se dá směle tvrdit, že se jednota vlády hlavního města přiblížila k hodnotě nula.

Nečekané odvolání dvou radních ze sociální demokracie, jednoho z hnutí ANO a jednoho ze Strany zelených všechny šokovalo, ve skutečnosti však o velké překvapení nejde. Pražané zvolili vskutku pestré zastupitelstvo, ve kterém zasedá osm zastupitelských klubů, a jeden ještě složily tři strany.

Koalice v městské radě přitom disponuje většinou pouhého jednoho hlasu. Bylo by proti všem politologickým pravidlům, kdyby něco takového vydrželo.

V každém případě lze předpokládat, že se po svržení čtyř radních z magistrátu volalo do Pyšelské ulice v Praze-Chodově, kde sídlí centrála Agrofertu, respektive na jiné místo, kde se nacházel podnikatel, politik a mediální magnát Andrej Babiš, a že v hlášení bylo něco ve smyslu „Chodove, máme problém“.

Protože pád pražské koalice je především problém Babišova hnutí ANO. Jeho vnitřní potíže byly prvním impulsem, který pražské zemětřesení rozjel. Zjistilo se, že přední politička ANO Radmila Kleslová inkasuje vysoké honoráře od státních firem a pracuje i pro pražské městské podniky.

Přerušila tedy spolupráci se státní firmou ČEZ, rezignovala na funkci místopředsedkyně ANO a včera oznámila i odchod z pražských firem. Zastupitelé byli z honu na Kleslovou ovšem tak rozjetí, že si vyřídili účty i s jejími spojenci v městské radě a z jedné vody ještě se zeleným náměstkem Matějem Stropnickým.

Babiš před měsícem osobně zasáhl, když se zdálo, že se pražská koalice rozpadá. Nebylo divu, protože jeho hnutí bylo protagonistou všech převratů na velkých radnicích v poslední době. Krach vlády ANO v hlavním městě je špatnou vizitkou pro krajské volby, protože poukazuje na neschopnost a nezkušenost Babišových lidí řídit nějaký větší politický celek.

Proto se dnes může říci, že Andrej Babiš je hlavním poraženým bitvy na pražském magistrátě. Útěchou není skutečnost, že se městská koalice oficiálně nerozpadla a že tedy možná půjde obnovit v dosavadním složení jen s několika personálními rošádami.

Tato vyhlídka znamená, že chaos s hlavními protagonisty z hnutí ANO bude pokračovat. Lepší by pro ně bylo, kdyby mohli zmizet v opozici a kritizovat mafiány, kteří je přece svrhli, když chtěli napravit poměry.

Ztrácejí i sami Pražané, kteří jsou trestáni za to, koho do městského zastupitelstva zvolili. V situaci, kdy je třeba urgentně vyřešit financování nedávno dokončeného metra, ubránit metropoli před vpádem automobilistů přilákaných tunelem Blanka a hlavně udržet právo hlavního města vytvářet vlastní stavební předpisy, se budou řešit personální otázky na magistrátě. K tomu není třeba nic dodávat.

Vysíláno na ČRo Plus, publikováno na www.rozhlas.cz/plus



zpět na článek