Neviditelný pes

POLITIKA: Oranžová záře nad Kladnem?

19.3.2011

Mimořádné senátní volby v kladenském volebním obvodě v důsledku úmrtí Jiřího Dienstbiera mají velký význam i pro celostátní politiku, protože mohou vrátit absolutní většinu ČSSD v horní komoře. Tato většina sice vzhledem k převaze koalice ve sněmovně nesehrála zásadnější roli, nicméně v případě některých důležitých ústavních zákonů by mohla výrazně ovlivnit další politický vývoj. Přesto medializace voleb na celostátní úrovni doposud není příliš silná, protože byla zastíněna celou řadou dalších domácích i zahraničních událostí.

ČSSD vsadila na poměrně silnou jistotu – syn zemřelého senátora Jiří Dienstbier mladší nedávno uspěl v pražských komunálních volbách a vzhledem k blízkosti a propojenosti Prahy a Kladna je to pro něj plus. Na druhou stranu „vyšachování“ z povolebního vyjednávání v Praze svědčí o tom, že jeho pozice v ČSSD není příliš silná, což na některé voliče může zapůsobit. Sociální demokraté budou mít o víkendu svůj volební sjezd, ten ale během sobotního dopoledne sotva někoho v jeho rozhodování ovlivní. Výhodou je pro sociální demokraty to, že se o jejich straně několik dnů v souvislosti se sjezdem mluví v médiích a s novým předsedou jsou levicovými voliči spojovány naděje (i když zatím neurčité).

Naopak koalice se tradičně prezentovala spíše vzájemnými rozpory, což nemohlo ani jednomu z kandidátů koalice. Kladno však přineslo zajímavý fenomén spolupráce Starostů a TOP 09 s Věcmi veřejnými, které podpořily jejich kandidáta Luďka Kvapila. ODS se v Kladně může spoléhat na dlouhodobě silnou pozici v komunální politice, je však třeba zdůraznit, že senátní obvod je širší než tradiční městská volební bašta občanských demokratů. O hlasy obdobně orientovaných voličů bude navíc kandidát ODS Dan Jiránek soupeřit s bývalým spolustraníkem, nyní kandidátem Volby pro Kladno Milanem Volfem.

Důležitou roli bude hrát volební účast. Pokud bude nízká, budou ve výhodě stále disciplinovaní komunisté se svým kandidátem Zdeňkem Levým. Zřejmě pouze intermezzem jsou tyto volby pro Janu Bobošíkovou, která potřebuje být vidět při budování své nové strany s ambicemi do budoucna. Bobošíková však může překvapit, protože při očekávaném těsném výsledku se může přehoupnout přes ostatní kandidáty. Kandiduje devět lidí a to je hodně, hlasy se budou tříštit.

I když doplňovací volby bývají všude na světě chápány často jako volby protestní, není jasné, kdo v těch kladenských vlastně proti čemu a komu protestuje. V ČR se může projevit i protestní podpora oblíbeného komunálního politika vůči „centru“ bez ohledu na stranickou příslušnost, případně ve volbách může uspět někdo, kdo se staví proti dosavadnímu establishementu jako celku. Ocelářské město se sice dostává do silné oranžové záře, ČSSD však zatím rozhodně nemá nic jistého.

NašiPolitici.cz



zpět na článek