Neviditelný pes

POLITIKA: Opozice prosadila pokračování nouzového stavu

16.2.2021

Česká demokratická opozice prosadila, aby česká vláda vyhlásila nový nouzový stav od pondělí 15.2.2021. Opozice a vláda se nyní přetahují, kdo lže víc. To je velmi zajímavá otázka.

Poté, co opozice nepodpořila prodloužení nouzového stavu, se spousta lidí mohla těšit na to, že se po jeho skončení opět konečně vrátí děti do škol, otevřou se uzavřené obchody a služby, rozjedou se vleky a začneme si konečně opět normálně žít. Anketa na novinky.cz ostatně v neděli 14.2.2021 v 18,30 hodin byla jasná.

Anketa
Jste pro prodloužení nouzového stavu?
Ano 45 %
Ne 55 %
Celkem hlasovalo 11 512 čtenářů.

Nyní ale nastává pro opoziční strany velmi těžký úkol. Vláda může tvrdit, že nový nouzový stav lze vyhlásit na základě požadavku hejtmanů, kteří nemohou efektivně o protiepidemických opatřeních rozhodovat na úrovni krajů stavem nebezpečí. Ďábel je samozřejmě ukryt v detailu – cožpak to opoziční politici netušili, když hlasovali proti pokračování nouzového stavu před několika dny v poslanecké sněmovně? Ukazuje se, že opoziční rétorika pirátů, STAN, ODS, TOP 09 i lidovců ve sněmovně byla pouhá politická hra. Hejtmani ODS, STAN, lidovců jsou totiž na úrovni krajů v naprosto jiné situaci. To oni mají vládní odpovědnost na krajské úrovni a pokud by pandemie pokračovala dále (jako že pokračovat bude zcela jistě ještě několik měsíců), nesli by za boj s pandemií plnou odpovědnost.

Martin Kuba za ODS jako předseda Asociace krajů sice tvrdil, že hejtmani „nebudou vládě pomáhat“, nicméně i on nakonec musel jednat naprosto pragmaticky. Představa, že by v krajích, které by požádaly o pokračování nouzového stavu, tento stav platil a v dalších krajích neplatil a jelo by se podle krajských hygien, je směšná. Mimochodem, to je jen další důkaz nesmyslné parcelace Česka na malinké kraje, které vznikly v roce 2000 na základě opoziční smlouvy mezi ODS a ČSSD. ODS tehdy svolila s kraji s tím, že bude přepsán volební zákon s výraznými většinovými prvky. Kraje sice vznikly, ale zákon nakonec prošel s pouze menšími většinovými prvky a i ty nyní Ústavní soud shodil ze stolu. Kraje máme pouze proto, aby se v nich „realizovali“ krajští politici, a to většinou opoziční vůči právě vládnoucí garnituře.

Opozice v poslanecké sněmovně tak nakonec prostřednictvím svých vládnoucích hejtmanů požádala vládu o pokračování nouzového stavu. I to svědčí o tom, jak vedení opozičních partají ve sněmovně nebere do úvahy své krajské politiky. Kdyby tomu totiž tak bylo, nemohla by opozice nouzový nepodpořit a poté požádat o jeho opětovné vyhlášení. Nedává to vůbec žádný smysl, a proto jsem se o politice opozice vyjádřil jako o hazardní hře. Plně se to potvrdilo během tří dnů. Opozice je tak naprosto stejně odpovědná za pokračování nouzového stavu jako vláda. Její politika zkrachovala a nyní bude následovat „vysvětlování“ a lhaní, jak lže vláda a premiér zvláště.

V Událostech pak dostal prostor předseda Asociace krajů Martin Kuba z ODS. Bylo to jako zjevení z jiného světa, světa, v němž se jedná a chce se dohodnout. Škoda, že lidé tohoto typu nejsou v ODS více slyšet, protože na rozdíl od stávajícího vedení strany mi Kuba připadá jako člověk, který je na svém místě.

To Miloš Vystrčil, další exponent ODS v pozici předsedy senátu, chce novou žádost o nouzový stav poslat k Ústavnímu soudu. K popukání!

Převzato se svolením autora z JanBarton.blog.idnes.cz



zpět na článek