Neviditelný pes

POLITIKA: Nepokoj LIDEM mocné vůle

26.12.2012

Předvánoční shon a zmatky okořenila česká politická scéna šarvátkami, které byly převážně vázány na nejmenší vládní stranu LIDEM. Své první Vánoce si tato strana, vzniklá v jarním rozpuku na půdě parlamentu, užije sice v ministerských postech, o nadílku vlivu na Ministerstvu obrany ale přišla.

Předtím ztratila i Ministerstvo dopravy a následně odešel ze strany bývalý šéfa tohoto resortu Dobeše, který již nemá žádnou motivaci v tomto subjektu dále zůstávat. Ve vládě, kde byli ještě před rokem dva ministři Dobešové za Věci veřejné, dnes už tedy není ani jeden a véčkaři také ne.

Karolína Peake zahájila na Ministerstvu obrany svoje působení personální rošádou, o jejímž pozadí lze zatím pouze spekulovat. S ohledem na to, že její vstup na ministerstvo pozitivně ocenil bývalý premiér Topolánek, není vyloučeno, že Peake se napojila na "bartákovské skupiny" v resortu. Tento krok negativně vnímal premiér Nečas a jeh okolí, které bylo velmi zadobře s Alexandrem Vondrou.

Zároveň se nelíbil ani prezidentu Klausovi, který k LIDEM zřejmě má despekt od doby, kdy jejich zástupci nahradili ve vládě véčkařské ministry, s nimiž našel společnou notu. Mediální přestřelky o tom, kdo komu a zda vůbec slíbil zachování personální kontinuity na obraně, opět ukázaly na politikaření a špatnou komunikaci mezi důležitými českými politiky. Odvolání Peake z funkce po osmi dnech je katastrofální vizitkou Nečase i LIDEM.

Nicméně v důležité věci, na níž spočívala existence Nečasovy vlády, se ukázala jednota. Poslanecká sněmovna schválila daňové balíčky, které jsou především Kalouskovým dítětem. LIDEM i rebelové v ODS jsou si vědomi, že případný pád této vlády znamená i jejich okamžitý pád do politicky marginálních pozic, takže o vyhrocení situace neměli zájem. Dokonce i případné odmítnutí podpisu prezidentem Klausem by mohlo vládu spíše stmelit než ji dále rozhádat. Je ale možné, že Nečas čekal s odvoláním Peake až na výsledek sněmovní bitvy.

Klaus dal najevo, že se mu balíček nelíbí a že rychlé schvalování chápe jako diktát, je však otázkou, nakolik chce vyhrotit vzájemné vztahy s premiérem a pravicovými stranami obecně krátce před svým odchodem. Loučení s úřadem by se mohlo odehrávat v prostředí politické destabilizace a jeho následovník by mohl snadno získat aureolu "zachránce" české politiky, což by nemuselo prospět Klausovu politickému odkazu.

Nicméně tlak lidí z prezidentova okolí, včetně sympatizantů Strany svobodných občanů (která cítí novou šanci stát se relevantním subjektem), může přinést i opačný výsledek.

Vánoční svátky zřejmě neprožije česká politická scéna v klidu, i když hlasování o balíčku v předvánoční atmosféře nebylo schopné mobilizovat ani protestní odborářské hnutí podporované "mladou univerzitní levicí". Koaliční vládnutí se i v předvánočním čase projevilo nepokojem spojeným se snahou o novou změnu mocenských pozic.

NašiPolitici.cz



zpět na článek