Neviditelný pes

POLITIKA: Nechceme, aby naši obranu zajišťovali vojáci?

17.12.2012

Nejsem jeden z těch, kteří volají po "vládě odborníků", pokládám to za nesmysl. Vláda je politické těleso. Od ministrů nechci odbornost za každou cenu. Nechci, aby mě ministr zdravotnictví operoval, když potřebuji operaci, nechci, aby ministr zemědělství dával pokyny farmářům, kdy mají orat a kdy sít. Odbornost je u většiny resortů stejně čímsi nesplnitelným - má být ministr dopravy expertem na železniční dopravu, nebo na dopravu silniční či leteckou? Nebo snad na stavbu a údržbu silnic a dálnic? Má být ministr zdravotnictví expertem na zdravotní pojištění nebo má na řízení nemocnice či na epidemiologii? Má být ministrem kultury herec, spisovatel, hudebník, nakladatel nebo snad památkář? Ministrem vnitra policista, hasič nebo úředník ze státní správy?

Například v Kanadě je ministrem zdravotnictví obvykle právník se zkušeností ze zdravotnické legislativy. Ministr není a neměl by být generálním ředitelem podniků, organizací a institucí v resortu. Hlavním úkolem ministerstva je vytyčovat strategie a koncepce a připravovat příslušnou legislativu. Mělo by být.

U nás jsme se rozhodli - a nemyslím, že to bylo špatné rozhodnutí -, že ministry mocenských silových resortů, vnitra a obrany, mají být civilisté.

Jak jsem řekl, nevolám po "odbornících" za každou cenu, ale věřím, že v čele resortů by měl premiér mít lidi, kteří problematice alespoň rámcově rozumí, a ti že mají být podporováni příslušnými experty. Proto nechápu volání po úplném "zcivilnění" Ministerstva obrany. Kde chce vláda, nebo její ministryně, vzít odborníky? Kolik máme u nás civilistů, kteří problematiku alespoň chápou? Paní ministryně podle toho, co čtu v novinách, neví, zda má letadlo CASA dvě či tři vrtule. Nechci, aby byla zbrojní expertkou nebo aby uměla velet divizi v bitvě (pokud vůbec ještě nějakou divizi máme). Ale neměla by být tak nedotčená problematikou nebo by se alespoň neměla zbavovat lidí, kteří jí rozumí. A generál Picek, přes to, že je generálem, není voják. Do civilu odešel po tom, co mu skončilo funkční období náčelníka generálního štábu. Pak se stal náměstkem ministra obrany. Pochybuji, že u nás najdete tři lidi stejně kvalifikované a stejně zkušené v problematice obrany státu, jako je právě vyhozený armádní generál. Paní ministryně se rozhodla, že ho nepotřebuje - byl vojákem. Chce snad říci, že vojenská zkušenost jej pro obranu diskvalifikuje a pro práci na ministerstvu je jedinou přijatelnou kvalifikací modrá knížka?

Pokud by měl ministerstvo obrany někdo urychleně opustit, není to generál Picek, ale paní ministryně.



zpět na článek