Neviditelný pes

POLITIKA: Na okraj návštěvy Andreje Babiše v Izraeli

15.3.2021 6:58

Dny plné komplikací, dalo by se říci. Původně měl Andrej Babiš letět do Izraele ve středu 10/3, návštěva však byla o den posunuta. To by ale nebylo to nejhorší. Ve čtvrtek 11/3 plánoval Netanjahu odletět do Emirátů. Měla to být historická návštěva předsedy izraelské vlády po obnovení diplomatických styků na základě Abrahamovských dohod, což je jeden ze skvělých odkazů prezidenta Trumpa. Návštěva byla kvůli covidu několikrát odsunuta - a odložena byla i tentokrát. Na poslední chvíli.

Původně se zdálo, že důvodem mohlo být slepé střevo paní Netanjahuové, ale nebylo tomu tak.

Přesto lze říci, že zmíněný apendix se zanítil v nejméně vhodný okamžik, nedlouho před plánovanou cestou, ve středu večer. Netanjahu měl prohlásit, že pokud bude nutná operace, zůstane v Jeruzalémě. Sára Netanjahuová je hospitalizována v tamní nemocnici Hadassah – Ein Kerem.

Ovšem i kdyby k náhlé střevní příhodě paní Sáry nedošlo, objevila se další komplikace – pro realizaci cesty klíčová. Podle izraelských zpravodajských serverů Jordánsko těsně před odletem nepovolilo průlet premiérova stroje ve svém vzdušném prostoru, čímž by se doba letu do Emirátů o poznání protáhla. (Plánován byl jen krátký pobyt na letišti v Abú Zabí; podobně před časem pobývala delegace z Emirátů pouze na letišti Ben Guriona u Tel Avivu. S plnohodnotnou variantou návštěv se počítám až v pocovidovém období.)

Má se za to, že jde o reakci Jordánců na středeční (11/3) diplomatický incident mezi oběma zeměmi. Toho dne měl jordánský korunní princ navštívit mešitu Al Aksa na Chrámové hoře v izraelském hlavním městě Jeruzalémě.

S Izraelem byla domluvena nezbytná bezpečnostní opatření včetně stanovení počtu členů ochranky následníka trůnu. Když ale Jordánci přijeli na přechod u Allenbyho mostu, Izraelci zjistili, že lidí z bezpečnosti je v doprovodu prince víc než bylo domluveno. Ty, kteří byli nad dohodnutou kvótu, do země vpustit odmítli. Načež jordánský princ zavelel „čelem vzad“ a kolona se vrátila zpět do Ammánu.

Jedna z nepříjemností, kterých je mezi oběma státy v poslední době povícero.

Prekérní je zrušení cesty Netanjahua do Emirátů také proto, že podle některých zpráv se tam měl setkat kromě místních představitelů – na prvním místě s de facto vládcem Emirátů, korunním princem Abú Zabí Mohammedem bin Zayedem Al Nahyanem - také s korunním princem Saúdské Arábie Mohammedem bin Salmanem, což by mohlo být příslibem dalšího tání mezi Jeruzalémem a Rijádem.

Podle pozdějších zpráv ze čtvrtka 11/3 se Jordánsko kolem poledne uvolilo, že průlet nad svým územím letadlu s premiérem povolí. Bohužel pozdě. Mezitím se Netanjahu dohodl s bin Zayedem Al Nahyanem na odložení návštěvy.

Úřad izraelského premiéra k tomu vydal následující prohlášení, pro nás je zajímavá závěrečná část komuniké, v níž se píše, že ve čtvrtek odpoledne se Netanjahu setká na třístranném summitu s českým a maďarským premiérem Andrejem Babišem a Viktorem Orbánem, s nimiž bude jednat o prohloubení spolupráce v oblasti výzkumu, vývoje a výroby vakcín.

Návštěva českého premiéra má ale ještě jeden význam a tím je otevření jeruzalémské pobočky našeho velvyslanectví v Izraeli. Podle zprávy serveru Arutz Sheva Andrej Babiš, který pobočku ambasády spolu s izraelským ministrem zahraničí Gabim Aškenazim formálně otevíral, na ceremonii uvedl:

„My, Česká republika, otevíráme zde v Jeruzalémě ve Washingtonově ulici své diplomatické zastoupení. Doplnil, že české velvyslanectví zůstane v Tel Avivu, nicméně pokračoval: „Tady v Jeruzalémě budeme mít plnohodnotnou diplomatickou misi. Bude se zabývat mnoha věcmi, od politiky přes ekonomickou spolupráci až po konzulární agendu a další záležitosti. Bude mít stálé zaměstnance a bude pracovat pod vedením našeho velvyslanectví v Tel Avivu. Uzavřel, že pobočka představuje další milník ve vzájemné spolupráci a je důkazem, jakou důležitost ČR Jeruzalému přikládá.

Převzato z blogu autora s jeho svolením.



zpět na článek