Neviditelný pes

POLITIKA: Ministryně chystá velkou pojistnou loupež

28.9.2019

Proč chce vláda zdaněním pojistného okrást zodpovědné lidi?

Vládní ANO 2011 opět ukazuje, že slogan „bude líp“ je jen předvolební trik, kdy se na jedné straně setkáme s populistickým rozhazováním, na straně druhé se zvýšením daní a obíráním tam, kde to jen nebude tolik vidět – tak trochu v duchu hesla „dáme vám stovku, postupně si za to od vás ale vezmem pětistovku“.

To říkám proto, že ministryně financí Alena Schillerová navrhla zdanění tzv. technických rezerv pojišťoven, čímž by si stát jednorázově přišel na 10 miliard korun. Zdánlivě vysoká částka, která se ale v rozpočtu státu s výdaji 1 521 mld. Kč ročně rozplyne asi jako drobná výhra v loterii v rozpočtu domácnosti. Výsledkem pro zhruba 5 milionů lidí, kteří si životní pojištění platí, bude ale zdražení a pravděpodobně také omezení služeb – což už potvrdili přímo zástupci pojišťoven. Ve svém dalším důsledku se může i zpomalit ekonomika, protože pojišťovny mohou ztratit chuť investovat na finančních trzích. A to už bychom časem pocítili úplně všichni.

Peníze v popisovaných technických rezervách pojišťovny shromažďují do budoucna, aby v případě pojistných událostí mohly včas a v plné výši uspokojit nároky svých klientů. Návrh paní ministryně, který už na jaře schválila vláda, proto považuji nejen za nesmyslný, ale i demotivující. Životní pojištění je tady proto, aby si lidé spořili svoje peníze pro případy vážného onemocnění, úrazů, trvalé invalidity s nemožností chodit do práce, či dokonce smrti. Potrestají se tak ti zodpovědní, kteří se nechtějí třeba v případě invalidního důchodu spoléhat jen na pomoc státu.

Nelze se divit, že toto chystané opatření se ocitlo pod silnou palbou kritiky, a to jak od pojištěnců, tak od odborníků. Už proti němu existuje i petice. Je proto nyní na poslancích a následně na senátorech, jestli uvěří lživé rétorice paní ministryně podobně jako už ministři, nebo vezmou v potaz zcela faktické výtky a tuto „pojistnou loupež“ ještě zarazí.

Ator je europoslanec (KDU-ČSL)



zpět na článek