Neviditelný pes

POLITIKA: Langer, pokuta a stokrát opakovaná lež

4.10.2007

Úterní odpoledne a zejména večer rozčeřila mediální scénu zpráva, že Národní bezpečnostní úřad udělil Ivanu Langrovi devítitisícovou pokutu. Čtenáři zpravodajských serverů se ale dozvěděli, že Langer dostal (komickou) pokutu za únik (všech) informací z Kubiceho zprávy. Tak to v honbě za senzací tlumočily deník Novinky ("Sankciován byl kvůli tomu, že se média dostala k informacím z Kubiceho zprávy") a iDnes ("Loni umožnil médiím, aby se dostala k informacím z Kubiceho zprávy"). Toho se samozřejmě chopil Jeroným Tejc, poslanec ČSSD a předseda parlamentní komise pro kontrolu činnosti Bezpečnostní informační služby (která ale s problémem nemá nic společného), a začal prohlašovat, "že bylo prokázáno, že Langer loni umožnil novinářům, aby se dostali k informacím z tzv. Kubiceho zprávy".

Jak vidno, naši novináři - a nejen z uvedených serverů - jen tupě papouškují Paroubkovo tvrzení o Langrově vině a nepřemýšlejí při tom. Jiří Paroubek se už půldruhého roku řídí úslovím "stokrát opakovaná lež se stává pravdou", protože do omrzení opakuje, že to byl Ivan Langer, kdo Kubiceho zprávu vynesl ze zasedání branně-bezpečnostního výboru a předal novinářům, takže ti mu to ve své lenosti baští. V úterý pouze deník iHNed poctivě napsal, že "(Langer) v loňském roce umožnil únik části informací z takzvané Kubiceho zprávy", a Česká televize ve svých Událostech zpřístupnila divákům záznam telefonátu ředitele NBÚ Dušana Navrátila, který řekl, že "... k jedné straně tohoto dokumentu se dostaly neoprávněné osoby."

Devítitisícovou pokutu označují naše média (a poslanec Tejc) za směšnou, takže namístě je otázka, kdo zaplatí zbývajících 207 tisíc za únik dalších třiadvaceti stránek Kubiceho zprávy. Na webu Českého rozhlasu se totiž už vpodvečer jednání sněmovního Výboru pro obranu a bezpečnost objevilo celkem 24 stránek (neúplného) dokumentu. Kam se poděly ty ostatní? Proč novináři a politici ČSSD neustále opakují, že na nich jsou poznámky usvědčující (dalšího!) podezřelého, lidoveckého poslance Pavla Severu, když na oříznutých a oskenovaných stránkách stránkách není s výjimkou číslování jediné písmenko napsané rukou?

A musíme položit závažnější otázky: Co dělala policie a NBÚ půldruhého roku? Copak nejsou tito lidé schopni za celou dobu dojít na Vinohradskou třídu a zeptat se, odkud náš velectěný veřejnoprávní rozhlas dostal ony dokumenty a proč byly, neúplné, uveřejněny v podobě vzbuzující přinemenším pochybnosti? Tady jde o únik utajovaných skutečností a veškerá ochrana zdroje musí jít stranou!

Proč se nikdo nezeptá ředitele NBÚ, za kterou konkrétní stránku z těch čtyřiadvaceti byl Langer potrestán, když všechny očividně pocházejí ze stejného zdroje? Proč žádný policista nebo národněbezpečnostní úředník nevyzpovídá všechny poslance přítomné tehdy na tajném zasedání, co dělali v době Langrovy nepřítomnosti a jak to, že nezabránili jakémusi novináři fotit tajný dokument? Nejsou oni spoluviníky? A co vlastně v místnosti dělali novináři v době, kdy se tam projednává tajný dokument? To si tam mohl každý chodit jak se mu zlíbí a fotit co ho napadne? Na základě čeho tedy Bublan (Paroubek) nařídil odposlouchávání telefonu Ivana Langra a bezmála čtyřiceti dalších soukromých osob?

Ať už si o ministru Langrovi myslíme cokoliv, v tomto případě se jej musíme zastat a novináři by udělali nejlip, kdyby výmysly Tejce, potažmo Paroubka a jeho kumpánů z Lidového domu uvedli na pravou míru. Naneštěstí je většina zdejších žurnalistů líná a neschopná přimět své mozky k činnosti, a proto budou i nadále veřejnost ohlupovat Paroubkovou lží, že Ivan Langer zavinil únik a následné zveřejnění Kubiceho zprávy!



zpět na článek