Neviditelný pes

POLITIKA: Kozel ministrem zemědělství?

27.4.2022

Představte si, že vaše dcera nebo syn začne ze školy nosit místo obvyklých jedniček a dvojek samé čtyřky. A vy zareagujete tak, že potomkovi zrušíte doučování a vyházíte polovinu učebnic a smažete dvě třetiny výukových programů. Tak nějak nám musí připadat poslední prohlášení lidoveckého ministra zemědělství Zdeňka Nekuly. Doposud nenápadný ministr to vzal za opravdu špatný konec.

Velkou rozkolísanost cen má podle něj efektivně vyřešit nový zákon o cenách, který by například omezil slevové akce. Slyšíte dobře, v časech, kdy spodních deset milionů občanů skřípá zuby nad rekordně rostoucími cenami (nejen) potravin, lidovecký ministr chce omezit slevové akce! Sancta simplicitas! Tedy jednu z posledních možností nejen pro matky samoživitelky či seniory, jak si alespoň trochu optimalizovat cenu za nákup jídla.

Podle ministra Nekuly dochází totiž k extrémním slevovým akcím, jež údajně likvidují české zemědělce. Ústavní právníci blízcí KDU-ČSL by panu (resp. bratru) Nekulovi měli vysvětlit, že opravdu není ministrem zemědělců (stejně jako ministr zdravotnictví není vrchním lékařem a bojovníkem za jejich práva), ale ministrem všech občanů Česka. Dokonce podle ústavy i těch, kteří lidovce (resp. koalici Spolu) nikdy nevolili.

Bratři a sestry, řadoví lidovci, řekněte prosím co nejdříve vašemu ctěnému panu ministrovi zemědělství, že pro statisíce Čechů, Moravanů, Romů a Slezanů (a možná brzy i Ukrajinců) jsou předmětné akční nižší ceny možná poslední relevantní způsob, jak vyjít s důchodem, sociálními dávkami či nízkou výplatou. Možná je pan ministr toliko popleten dřívějšími plamennými prohlášeními koaliční kolegyně Markéty Pekarové Adamové, která spoluobčany mj. perfidně obvinila, že si žijí nad poměry a měli by se uskromnit.

Nechci slevu zadarmo

Nadto i vlastní zamýšlený zákaz (či výrazné omezení) akčních cen může být danajským darem i pro samotné českomoravské zemědělce. Logicky pokud potraviny budou stát více, lidé pak koupí méně jídla. Takže obchodníci (potažmo zemědělci) budou mít ve finále ještě menší finanční příjem.

Nezapomínejme, že z institutu akčních cen neprofitují jen zahraniční producenti, ale i naši zemědělci a zpracovatelé. Myšlenka, že by se zákaz akčních cen týkal jen zahraničních potravin, je v příkrém rozporu s eurounijním právem. To by nám Brusel opravdu nepovolil.

Navíc je dnes často těžké v praxi určit, jakého původu potravina skutečně je. Nalejme si čistého piva, mnohdy se v Česku potraviny jen „přebalují“ – a reálně se pěstují či chovají a zpracovávají jinde. Další aspekt je, že kdyby teoreticky prošel Nekulův návrh a zakázaly se akční ceny, tak třeba u banánů, které se u nás (zatím) nepěstují, by naši farmáři mohli na první dobrou zatleskat. Nicméně pakliže by spotřebitel utratil pod ministerským tlakem více peněz než doposud kupříkladu za zmíněné banány, tak mu zákonitě zbude méně peněz na ostatní „české“ potraviny. Uvědomuje si to odborný tým ministra zemědělství?

Závěrečná brázda

I když dnešní pětikoaliční vláda opravdu nemá empatii ve svém erbu, měla by si uvědomit, že zrušení slevových akcí by byla další nehorázná facka naší střední a nižší třídě.

Doufejme, že mimo opozice se probudí i liberálnější část ODS a pošle lidoveckého ministra s jeho návrhem tam, kam poslali hrdinní ukrajinští obránci Hadího ostrova ruské válečné plavidlo.

LN, 26.4.2022

Autor je právník a publicista

**********************

Úvahy o veřejném právu

Úvahy o veřejném právu

Kniha JUDr. Petra Kolmana je dílem převážně právně-teoretickým, ovšem se značnou ambicí být i praktickým rádcem osobám, které se potýkají s některým úskalím vyplývajícím ze současného veřejného práva.

Publikaci je možno zakoupit zde.

Petr Kolman


zpět na článek