Neviditelný pes

POLITIKA: Karel S. není žádný pravicový kandidát

15.1.2013

V druhém kole budeme vybírat mezi tradičním socialistou Zemanem a arogantním levicovým extrémistou Schwarzenbergem

Kníže má brilantní marketing, a tak se mu podařilo prezentovat se jako jediný silný kandidát pravice. To je image, s kterou nejspíš půjde i do druhého kola. Je tedy dobré osvěžit paměť a připomenout, že nikdy nebyl pravicovým a dokonce ani středovým politikem.

V ekonomických otázkách jsou oba kandidáti (Schwarzenbergo-Kalousek i Zeman) příznivci vysokých daní, extrémních regulací a zvýhodňování nadnárodních korporací na úkor běžných soukromých podniků. Oba dva jsou ochotni dotovat všechno možné i nemožné. Oba dva ochotně tolerují rozkrádání na úřadech. Oba dva se jen s nevolí dívají na živnostníky a nejraději by je zadupali do země. Rozdíl je snad jen v tom, že Zeman mívá slabé chvilky, kdy by obyčejným lidem dovolil podnikat (že by kontakty s nižšími vrstvami?), zatímco kníže takovou slabostí netrpí. Tohle má být pravicový kandidát?

V otázkách životního stylu je Zeman v podstatě neutrální, zatímco Schwarzenberg je agresivním v otázkách povinně zaváděných kvót a státní podpory nejrůznějších výstřelků. Stačí připomenout, kolik energie v posledních letech věnoval příslušníkům sexuálních menšin, zatímco třeba rodiny s dětmi mu nikdy nestály za povšimnutí. Od Zemana můžeme snad čekat určité hájení práva obyčejných lidí žít si podle svého, od knížete rozhodně ne. To má být pravicový kandidát?

Politické otázky. V nich jde především o to, zda si mohou místní lidé rozhodovat o svých věcech sami (jak tomu odjakživa věří konzervativci) nebo zda musí být od svých nedokonalých názorů osvobozeni moudrými úředníky z centrály impéria. V tomto ohledu jsou oba kandidáti levicoví, ale kníže je pevnější a radikálnější. Co je na tom pravicového?

Řešení konkrétních věcí. Vezměme třeba boj o Šumavu, kde se partička intelektuálů z velkých měst bohatě vybavená státními dotacemi snaží vyhnat místní lidi a vypěstovat umělý prales. Zeman by měl tendenci fandit spíš místním lidem, kníže dává přednost pralesu. Kdo by bral ohled na nějaké burany, kteří tam po generace žijí, že. Tohle že má být pravicové?

Jakým směrem má probíhat přerozdělování. To je otázka, v níž je Zeman rozpolcen (nejraději by všem rozdával podpory a zároveň bohatě dotoval korporace), zatímco kníže má jasno v tom, že nižší a střední vrstvy musí být vysávány, zatímco na dotacích pro zámožné umělce a na podpoře bankéřů se nesmí šetřit.

Jenže takový postoj není pravicový, ale docela obyčejně asociální! Lidé s nižším příjmem a vzděláním by použili vulgárnější výraz. Oprávněně.

Jestli takhle vidí kandidát ODS Přemysl Sobotka pravicovou politiku, nemůžeme se divit, že se z České republiky stala během deseti let levicová země.

Převzato z Hampl.blog.ihned.cz se souhlasem autora



zpět na článek