Neviditelný pes

POLITIKA: Jak sejmout supergurua

21.6.2011

Na K9 se už nemají řešit detaily, ale strategie. Postihlo by to hlavně Věci veřejné a jejich neoficiálního lídra Víta Bártu.

Svoji stranu vybudoval a pevně ovládal podle předem připraveného plánu na převzetí moci, nyní se mu ale celá strategie povážlivě hroutí. „Supergurua“ Věcí veřejných (VV) Víta Bártu zřejmě koaliční partneři připraví i o jednu z posledních silných pák, kterými mohl určovat dění v koalici. Zástupci ODS a TOP 09 totiž Bártovi vzkazují: koaliční schůzka K9 z předminulé středy, kde se mluvilo o detailech zdravotnické reformy včetně amalgámových plomb, byla poslední, na níž jsme byli ochotni probírat některý ze zákonů do takových podrobností.

Propříště bude K9 jednat pouze o závažných a strategických věcech. Miroslav Kalousek dokonce podle informací týdeníku Euro pohrozil, že kdyby se něco takového mělo opakovat, TOP 09 jednání opustí. Detaily mají řešit už jen vláda a odborné či stranické komise.

Taktika topkařů i představitelů ODS je zjevná. Bárta nemá žádnou pozici ve vládě a ve své vlastní straně je „jen“ hlavním vyjednávačem. Jediným místem, kde může účinně zasahovat do debat o podrobnostech jednotlivých norem, je tak právě K9. „Při debatě o zdravotnické reformě a amalgámových plombách Kalousek Bártovi jasně řekl, že to bylo naposledy, kdy se na K9 něco pitvalo do takových podrobností. Od toho jsou vláda, expertní a stranické komise. Kdyby se to mělo opakovat, TOP 09 odejde z jednání,“ popsal jeden z účastníků schůzky s tím, že jde o součást strategie, jak omezit Bártův vliv. Představitelé všech tří stran nechtějí výhrůžku Bártovi komentovat. Z jejich slov ovšem plyne, že taková pohrůžka zazněla a že by se k topce přidala i ODS.

„Nemůžete chtít, abych komentoval anebo vynášel informace z uzavřených jednání. Nicméně je pravda, že zastávám názor, že K9 je politické grémium, které má debatovat a rozhodovat o strategických věcech, nikoli se zabývat jednotlivými detaily,“ uvedl Kalousek. Teorii o tom, že jde o strategii, jak na K9 omezit vliv hlavního vyjednávače véčkařů Bárty, ale komentovat nechtěl. „To vůbec nezvažuji, mně jde o systém, nikoliv o lidi,“ podotkl první místopředseda TOP 09.

Obecně hovořil o nové „protibártovské“ strategii i premiér a šéf ODS Petr Nečas. „Jsem přesvědčen, že klíčovým orgánem je vláda. Nedovedu si představit, že bychom na K9 projednávali jednotlivé paragrafy. Obecně nemůže platit, že vláda je jen implementační systém K9, to je nesmysl,“ řekl premiér týdeníku Euro. Na doplňující dotaz, zda za novou strategií může být snaha zbavit se Bártových zásahů do návrhů zákonů, jen se smíchem dodal: „To říkáte vy.“

Ďábel se skrývá v detailech

Sami véčkaři sice Kalouskovu výhrůžku nezpochybňují, vysvětlují si ji ale „vedrem“. Vít Bárta navíc naznačil, že kdyby představitelé ODS a TOP 09 své hrozby naplnili, jeho strana by se bránila. „Nebral jsem to jako útok na sebe, myslím, že tak to není. Od momentu, co Věci veřejné prostřednictvím svého předsedy a prostřednictvím stavu, který dnes je, odešly z vlády, tak samozřejmě vládou a radou ekonomických ministrů procházejí věci, za které potom Věci veřejné neodpovídají, a myslím, že i v následujících třech týdnech to bude ve sněmovně patrné,“ uvedl. „Beru to jako selhání nervů, protože to bylo dlouhé, dramatické, bylo tam vedro. Když se vyjednávají zásadní reformní zákony, tak se musí vyjednat zásadně. Věci jako důchodová či zdravotní reforma zkrátka bez podrobností řešit nejde. My bychom nepodepisovali žádný bianco šek,“ doplnil ho předseda VV Radek John.

Oba také nastínili, co by véčkaři dělali, kdyby se představitelé ODS a TOP 09 tímto způsobem Bártu skutečně pokusili odstavit. „Každá politická strana má možnost navrhovat a chovat se, jak uzná za vhodné. Pak ale musí kalkulovat s tím, že ze druhé a třetí strany existuje na každou akci logicky reakce,“ komentoval Bárta. „V takovém případě by se rozpadla koalice,“ doplnil John. Také podle první místopředsedkyně VV Karolíny Peake by se na koaličních schůzkách K9 měly detaily zákonů nadále rozebírat. „K věcem, které se týkají zásadních reforem, jako je zdravotní, sociální, důchodová, patří i ty detaily na K9. Protože ďábel je skryt v detailech,“ konstatovala Peake.

Bárta na více frontách

Pokud by se výhrůžky ODS a TOP 09 naplnily, byl by to jen další střípek do mozaiky pozvolného úpadku Víta Bárty. Už na sjezdu Věcí veřejných v Hradci Králové před třemi týdny bylo patrné, že ač véčkaři z regionů stále věří v „komplot kmotrů“ a nejraději by z vlády odešli, řada z nich má Bárty se všemi jeho skandály plné zuby. Zároveň jim je však jasné, že se bez něj zatím neobejdou. Hlavní vyjednávač véčkařům slíbil boj o čtyři místa ve vládě pro VV a to, že se amalgámové plomby budou dále hradit ze zdravotního pojištění. To druhé „vybojoval“ hlavně proto, že politici ze zbývajících koaličních stran problematiku do jednání nastrčili jako „bílého psa“. V návrhu byly plomby prostě jen proto, aby bylo z čeho ustupovat.

V případě personálních požadavků byla pozice supergurua mnohem obtížnější. Předminulý pátek sice ještě Bárta vystřelil ultimátum, že buď k výměnám v kabinetu dojde do začátku jednání sněmovny ve 14 hodin v úterý 7. června, nebo vláda končí. To ovšem pouze podnítilo odmítavé reakce z vlastní strany. Peake hovořila o tom, že Bártovi snad z pozice první místopředsedkyně zakáže mluvit, přidali se i další. „Ultimáta dává vedení strany. Ultimáta poslance Bárty pro mě nejsou prohlášeními Věcí veřejných,“ citovala MF Dnes třeba poslance Viktora Paggia, braného dosud za velkého Bártova spojence.

Paradoxně to byl nakonec Vít Bárta, kdo spolu s Josefem Dobešem v úterý v poslaneckém klubu tlumil nejradikálnější zastánce okamžitého odchodu z vlády. Podle tvrzení některých členů klubu zřejmě i po Bártových debatách s prezidentem Václavem Klausem. Výsledkem je tak pouhé odsunutí ultimáta do konce června a požadavky véčkařů na přepsání koaliční smlouvy, respektive sepsání jejího dodatku s personálními požadavky.

Naneštěstí pro Bártu se totiž ukazuje, že ani ministr dopravy Radek Šmerda nemíní být hodným hošíkem, který mu bude na dopravě hlídat místo a bude se mu chodit zpovídat. Šmerda například k údajně značné Bártově nelibosti vyhodil véčkařským „superguruem“ dosazenou náměstkyni Janu Kalvodovou a na její místo jmenoval bývalého senátora za ODS Jiřího Žáka. Do pozice nového šéfa Ředitelství vodních cest zase podle Aktuálně.cz míří státní úředník a předseda krajské organizace TOP 09 na Vysočině Jiří Blažek.

A aby toho na Víta Bártu nebylo málo, množí se spekulace, že by ještě tento měsíc mohl být véčkařský „superguru“ obviněn buď kvůli úplatkářství, anebo daňovým únikům. Sněmovna by v takovém případě Bártu zcela jistě zbavila imunity a ke stíhání ho vydala.

Týdeník EURO 24/2011, 13.6.2011



zpět na článek