Neviditelný pes

POLITIKA: Jak dál, ODS? „S kulama“ nebo bez?

18.11.2006

„Chlap s kulama“ (nikoliv s gulemi ani gulami) se u nás na Valašsku říká člověku sebevědomému, rozhodnému, odvážnému, který ví, co chce, a dokáže si za tím pevně stát. Opakem je člověk zbabělý, ohebný, ústupný, podlézavý, zkrátka člověk, který se sebou „nechá orat“.

Vstřícnost ODS k Paroubkovi ale rozhodně žádného „chlapa s kulama“ nepřipomíná. Napřed žádala logické a férové řešení současné krize – předčasné volby – a najednou se dozvídáme, že za tzv. „předčasné“ volby ODS považuje třeba i volby na podzim 2009 (když řádné volby budou tak jako tak na jaře 2010). To měl být vtip?

Jistě nás budou představitelé ODS ujišťovat, že vlastně jiná možnost není, než dohoda s Paroubkem, protože jinak by hrozil ve třetím pokusu nástup Paroubka s komunisty, čemuž oni dohodou s Paroubkem zabrání. Jenže co když to sami sobě jen namlouvají? Zabránili snad lidovci svojí účastí v Paroubkově vládě něčemu? Nezabránili, pouze poskytovali Paroubkovi krytí a ten si v pohodě jel po své komunisticko-marťanské linii.

Paroubek přece buď přeběhlíky má, nebo nemá. Pokud je má, proč vůbec sjednává nějaké kompromisy s ODS? Co by vlastně Paroubek účastí na projektu ODS mohl získat navíc oproti své vlastní vládě postavené na komunistech a přeběhlících? Odpověď je jasná: získal by alibi. Jeho podíl na rozhodování by ale nesměl být menší, než jaký by měl jako premiér ve své vládě. Za nitky by tahal on, jelo by se podle něho (na prosazení levicových řešení by lehce našel 100 hlasů plus přeběhlíky), ale vládní odpovědnost by nesla ODS. Jen místo svého programu by realizovala program Paroubkův a šibalské problémy by se zametly hezky pod koberec. „Ne, až tak daleko my v tom kompromisu nepůjdeme, neprodáme své volební vítězství Paroubkovi!“ bude teď určitě horlivě slibovat ODS. Jenže pak to jejich řešení přestane být pro Paroubka atraktivní a scénář bude tento: uplácá se kompromis plný ústupků, prezident jmenuje vládu, ta požádá o důvěru - a Paroubek nám v předvečer hlasování sdělí, že on osobně by sice rád své slovo dodržel, ale na poslaneckém klubu se bohužel odhlasovalo, že v odstavci tři ve druhé větě vládního prohlášení je slovo, které je pro ČSSD nepřijatelné, proto ČSSD zkrátka vládě důvěru nedá, ale může za to ODS, protože to slovo tam přece napsala ona.

Má-li totiž Paroubek přeběhlíky, je jeho náhlá vstřícnost jen předstíraná, protože je pro něj výhodné ukázat na chvíli svým voličům „lidskou tvář“ a zároveň předvést voličům ODS, že to je vlastně strana „bez kulí“, strana ochotná zradit své voliče a domluvit se s Paroubkem, i když dobře ví, že ten nebývalý počet hlasů pro ni bylo především NE Paroubkovi. Takže shrnuto a podtrženo: ODS dohodou s Paroubkem nejenže nebude schopná zabránit jeho vládnutí s komunisty a přeběhlíky, ale navíc sama sebe velmi zkompromituje a poškodí. V očích svých voličů totiž nebude tím „chlapem s kulama“, ale zrádnou prodejnou děvkou!

A pak je tu ještě varianta, že Paroubek přeběhlíky nemá. V tom případě ale ODS nemá už vůbec žádný důvod ke kompromisům a ke slevování ze svého požadavku na předčasné volby. K těm cesta vede – když už nikudy jinudy - přes tři marné pokusy. A pokud dojde k znovuzablokovaní sněmovny a třetí pokus nebude možný, aspoň nám (byť v demisi) bude vládnout vláda vítěze voleb a ne vláda splácaná z kompromisů, které jsou pro jeho voliče nepřijatelné. A bude jen na politických stranách, aby našly odvahu ty volby co nejdřív umožnit. Od Paroubka tu odvahu ale nečekejme, sám uznal, že pro něj by volby byly katastrofou. Tím vlastně přiznal, že svůj mandát již nepovažuje za legitimní, že mu jej voliči již nepotvrdí. Ale mohli by se ke státnickému činu vzchopit komunisti, až zjistí, že ze spoluvládnutí s Paroubkem nebude nic a že by naopak mohli ve volbách přetáhnout na svoji stranu nespokojené voliče ČSSD, kterým ostatně Paroubek sám vzkázal, že už je za své voliče nepovažuje. Jinak by přece neočekával tu volební katastrofu.

17.11.2006



zpět na článek