Neviditelný pes

POLITIKA: Hejtman Kuba a vakcinace

9.1.2021

Babiš mě neřídí, máme vlastní očkovací systém

Jihočeský hejtman Martin Kuba představil vlastní strategii pro očkování proti koronaviru. Podle webu Echo24.cz se hodlá inspirovat Izraelem, jak v co nejkratší době proočkovat co nejvíc lidí, a to je dobře.

Ano, židovský stát může být inspirací pro celý svět, jak rychle a účinně aplikovat vakcínu proti covidu-19. On dokázal za 12 dnů naočkovat 12 % obyvatelstva, tedy přes milion lidí! Jinde mohou blednout závistí. Pro srovnání, na druhém místě Velká Británie stihla očkovat 1,5 % populace a třetí USA pak necelé procento obyvatelstva.

Moudří lidé se řídí úspěšnými vzory jiných, napodobují osvědčené metody a nevymýšlejí si zbytečná řešení. Bylo by to k ničemu. Když někde něco dobře funguje, tak to zkrátka převezmu. Jak hejtman Kuba uvedl, úspěšná izraelská strategie inspirovala i Jihočechy. V jižních Čechách počítají se vznikem vakcinačních center v každém okresním městě, která by měla zajistit velmi rychlé očkování především potřebných vrstev obyvatelstva, tedy starých a nemocných lidí. Samotné píchnutí jehlou není složité, ale důležité je, aby vakcínu obdrželo v co nejkratší době co nejvíce lidí.

Martin Kuba se také dostal do křížku s premiérem Andrejem Babišem, který v televizi Prima prohlásil, že stát řídí jako firmu, a doložil to tím, že právě jemu psal sms kolem desáté hodiny večer. Na to mu jihočeský hejtman důrazně a správně odpověděl, že hejtmani nejsou podřízenými premiéra. To je fakt, vedení jednotlivých krajů bylo zvoleno v řádných demokratických volbách a ve vymezených oblastech má kompetence, do kterých mu centrum, tedy vláda, nesmí zasahovat. Je například čistě na rozhodnutích krajských samospráv, kolik budou mít jednotlivé kraje středních škol, nemocnic nebo kolik si objednají vlakových a autobusových spojů v rámci regionální dopravní obslužnosti. Stejně tak si kraje mohou stanovit i vlastní očkovací strategii a neřídit se vládním rozhodnutím. Pan Babiš bohužel opakovaně nechápe, že stát není firma, má jiné zákonitosti a není možné jej takto řídit.

Rychlou vakcinaci proti koronaviru potřebujeme nejen kvůli ochraně zdraví a životů lidí, i když to je samozřejmě její hlavní význam. Jsou zde však i další důvody. Jestliže co nejvíce obyvatel získá prostřednictvím očkování co nejdříve ochranu proti nebezpečnému čínskému viru, bude to také znamenat rychlejší uvolnění restriktivních opatření, obnovení ekonomiky, hospodářský růst, záchranu velkého množství pracovních míst a návrat do normálního života.

Jihočeská myšlenka na rychlé proočkování obyvatelstva se zdá být velmi účinná a bylo by proto rozumné, kdyby se jí inspiroval i zbytek České republiky.

******

Páteční tweet hejtmana Kuby (poznámka redakce NP):



zpět na článek