Neviditelný pes

POLITIKA: Čistoskvoucí kampaň

21.3.2012

Kandidát ODS na hejtmana Jihomoravského kraje Jiří Crha vyzval k zavedení finančních stropů na volební kampaně. V tiskové zprávě dokonce hovoří o stanovení limitů na všechny volební kampaně a také poctivém zveřejňování jednotlivých darů. Je si však dobře vědom, že celostátně k dohodě na změně příslušných zákonů hned tak nedojde, a proto přes média vyzval zástupce konkurenčních stran k jednání. Samozřejmě jde o politické gesto, které má předkladateli přinést body u veřejnosti. To samo o sobě není nic špatného a v kampani se nedá od žádného kandidáta očekávat nic jiného. Vedle populistických nápadů působí snaha o zavedení pořádku do výdajů na volební kampaně rozumně. Kdo by nechtěl, aby skončila praxe utajených sponzorů.

Limity jsou zástupné

Především Crha kandiduje za ODS, která se vždy limitům bránila s pravdivou výhradou, že budou stejně obcházeny, pokud nebudou zavedeny citelné sankce. Ty však ani ODS, ani žádná jiná parlamentní strana nikdy vážně nenavrhovala. Problematická je nejen věrohodnost předvolební výzvy kandidáta ODS, ale i právní a demokratické souvislosti. Jak, co regulovat a proč? Regulovat kampaně a výdaje na volby se s větším či menším úspěchem pokouší ve většině demokratických států. Vždy se však najdou cestičky k obcházení. Nejde jen o regulaci výdajů stran na volby, ale i regulaci práce médií, možnosti přijímat dary atd. Není to dávno, co Nejvyšší soud Spojených států jednu z regulací zrušil, protože podle soudců je dle americké ústavy součástí práva na svobodu názorů i právo bez limitu podporovat jednotlivé kandidáty. Překvapivá argumentace je při bližším pohledu logická. Proč by mělo být někomu zakázáno podporovat určitého kandidáta nebo celou stranu např. omezením povolené výše daru od jedné osoby za jeden rok. Souhlasím s tím názorem. Laskavý čtenář mně možná obviní z naivity, nikdo přece nedává dary stranám jen tak ze sympatií. Očekává za to protiplnění, a proto je třeba regulace, aby strany neupadly do područí svých donátorů.

Průhlednost, průhlednost, průhlednost

Lék vidím jinde než ve stanovení finančních limitů, jejich hlídání a trestání těch, kdo vydají na kampaň více. Vše kolem voleb může být snadno transparentní už dnes. Pan Crha nepotřebuje změnu zákonů, ani souhlas konkurentů (poslance Haška, senátora Juránka). Stačí měsíc před volbami zveřejnit podrobný předběžný rozpočet, kolik na volby jihomoravská ODS vydá, kolik dostane od vedení strany, kolik z vlastních zdrojů, kolik přispějí jednotliví kandidáti a samozřejmě kompletní seznam dárců s výší jejich podpory. K tomu je třeba zveřejnit smlouvy na jednotlivé výdaje v kampani (inzerce, tisk materiálů, výlep plakátů, pořádání mítinků atd.) a je po problémech. Lídr ODS má ve vlastních rukou i nástroj, jak přimět konkurenty k průhlednosti. Stačí dát veřejný příslib, že po volbách nepůjde ODS do koalice se stranami, které obdobným způsobem nezveřejní svoje financování volební kampaně. Pan Crha tak má v ruce hned dva trumfy. Vyloží je na stůl nebo se bude dětsky vymlouvat, že by se chtěl chovat dobře, ale až co Pepíček?

Autor je politolog a právník

Kráceno vyšlo v Brněnském deníku



zpět na článek