Neviditelný pes

POLITIKA: Chaotická vládní opatření

27.10.2020

Všichni rozumní lidé chápou, že jistá omezení kvůli koronavirové pandemii jsou nutná. Jenomže ta by měla mít mít smysl, systém a logiku, aby lidé dopředu věděli, co je za jasně daných podmínek čeká, a ne, aby se vydávaly příkazy s okamžitou platností bez výstrahy. Vláda premiéra Andreje Babiše však evidentně nemá situaci pod kontrolou a činí pravý opak. Publikuje jeden chaotický verdikt za druhým.

Příkladů z poslední doby je mnoho. Před čtrnácti dny ve středu večer - bez diskuse se zástupci vysokých škol - ministři rozhodli, že studenti se musí vystěhovat z vysokoškolských kolejí, aby hned druhý den po vlně kritiky ministr školství Robert Plaga oznámil, že toto opatření ruší a studenti, kteří k tomu mají vážný důvod, mohou na kolejích zůstat.

Celkově je uzavření veškerých škol špatné. Skoro všude v Evropě žáci a studenti chodí dál do školy. To se týká například i Irska, které jinak přijalo tvrdší restriktivní opatření než Česko. Jinde totiž pochopili, že kvalitní vzdělání patří mezi priority a distanční výuka není rovnocennou náhradou. Nechápu, proč nezůstaly otevřené školy i u nás, když pravděpodobnost nákazy je v nich minimální.

Předminulý týden ještě v pondělí ubezpečovali předseda vlády premiér Babiš a ministr zdravotnictví Roman Prymula, že restaurace se zavírat nebudou, maximálně se zkrátí jejich otvírací doba. V úterý už bylo všechno jinak, a restaurace se od středy na tři týdny zavřely. Přitom i podle názorů odborníků a dostupných dat pohostinská zařízení nepatří mezi místa s nadměrným šířením covidu.

Chaos pokračoval i minulý týden. Na jeho začátku nám opět bylo řečeno, že platná protikoronavirová opatření zůstanou v platnosti minimálně čtrnáct dnů, než se ukáže, jaký mají efekt, a zpřísňovat se nyní nebudou. Ještě v úterý pak ministr Prymula na svém twitterovém účtu ujišťoval veřejnost, že prodejny zůstanou otevřené, jelikož v nich není vysoké nebezpečí nákazy, a tak by bylo zbytečné je zavírat. A hned druhý den bylo všechno zase jinak a většina obchodů zůstala zavřená.

Aby toho nebylo málo, provázely toto opatření další zmatky. Restaurace a podniky rychlého občerstvení v obchodních centrech nad 5000 m2 nevěděly ve středu ráno, jestli smí otevřít a prodávat jídlo z výdejních okének, či nikoliv. Nakonec jim bylo sděleno, že tedy nesmí, pouze v kuchyních mohou vařit jídla, ale jenom pro rozvoz nebo donášku mimo centra.

Takové chaotické vládnutí Babišova kabinetu připomíná popleteného krále z pohádky Pyšná princezna, který odvolával, co odvolal, a sliboval, co slíbil. Jenomže v současnosti to není humor, ale jedná se o existenční ohrožení podnikatelů a živnostníků, kteří jsou nuceni ze dne na dne uzavírat své provozovny.

Přitom řešení existují. Mohli bychom se například inspirovat irským modelem s pěti stupni protikoronavirových opatření. Ten obsahuje schéma, v němž jsou určené postupy pro pracoviště, zdravotnictví, různé druhy společenských událostí, svatby, bohoslužby, pohřby, sportování, veřejná shromáždění, provoz hromadné dopravy, restaurací a barů, muzeí, galerií, divadel, kin, kulturních památek atd. Zároveň se také upřesňují podmínky, za jakých mohou být tyto činnosti omezeny či zakázány.

Irové tedy přesně vědí, na čem jsou a co je v případě zhoršení pandemie čeká. Není to složité řešení a nechápu, proč se nezavedlo také u nás.

Autor je středočeský krajský zastupitel za ODS



zpět na článek