Neviditelný pes

POLITIKA: Babiš a Duka v zajetí zájmů

6.10.2018

Vyznat se v tom, jaké jsou současné vztahy mezi Strakovou akademií a pražským arcibiskupstvím, není nejsnazší.

„Je na výsost pokrytecké pod praporem TGM bojovat proti křesťanům a našim církvím a upírat plné právo na částečné vyrovnání státu s církvemi,“ prohlásil na nedávných svatováclavských slavnostech kardinál Dominik Duka.

Stalo se tak krátce poté, co se kardinál u večeře setkal s premiérem, aby lobboval za zakotvení rodiny v české ústavě a proti snaze uzákonit právo na manželství pro osoby stejného pohlaví.

O pár dní později Duka Andreje Babiše podržel v otázce syrských sirotků. Když byl dotázán, zda je přijmout, nebo nepřijmout, kardinál odvětil: „Obecně řečeno, všichni víme, že je třeba pomoci potřebným, na druhé straně ale také víme, že to v dnešní době do jisté míry politický zápas. Z toho důvodu nedokáži odpovědět.“ Za to sklidil ostrou kritiku od Tomáše Halíka a zaujalo i výrazně odlišné – k obětem válečného běsnění vstřícné - stanovisko pomocného biskupa pražského Václava Malého.

Kardinálovo poslední vyjádření se týká tzv. církevních restitucí, v jejichž rámci se stát zavázal vrátit majetek v hodnotě 75 miliard a za zbytek vyplácet během 30 let paušální náhrady ve výši 59 miliard.

Tyto sumy, na nichž se s církvemi dohodla vláda Petra Nečase, připadají Babišovi nadsazené, a proto ANO se sociálními demokraty podporuje návrh KSČM na dodatečné zdanění peněžních náhrad. Spolu s ministryní Schillerovou se Babiš odvolává na rychlé analýzy, které si prý resort financí udělal. Ostatně i ministr kultury Staněk v nedávném rozhovoru pro deník Právo hovořil o odlišném přístupu k různým druhům restituentů.

Premiér má na své straně také prezidenta a poslance SPD. K vyrovnání s církvemi jsou kritičtí též někteří Piráti. Ti teď ale couvají. Podle předsedy poslaneckého klubu Jakuba Michálka nechtějí odmávnout něco, co se nezakládá na pevných údajích. Požadují zevrubnější podklady.

Proti zdanění zato vystoupila exministryně spravedlnosti Válková. Tvrdí, že zásady právního státu by měly být hájeny za každých okolností a že komunisty předložený zákon tyto jistoty podkopává. Riziko neústavnosti přitom připustil i místopředseda KSČM Grospič.

Zdánlivě je ve Sněmovně hlasů pro zdanění náhrad dost. Ale když odečteme Piráty a poslance ANO, pro něž je Helena Válková právní autoritou, a když připustíme, že kardinál Duka se může pokusit přesvědčit ty zákonodárce, se kterými jej sblížilo migrační téma, lze se dočkat i nějakého toho překvapení. Ona by to skutečně byla ostuda, kdyby se Ústavní soud představám politiků fandících zdanění vysmál. Možná také proto zmírnili tempo a platnost normy nabírá roční zpoždění.

Vyrovnání státu s církvemi je hlavním a dá se předpokládat, že nehybným balvanem mezi premiérem a kardinálem. Jsou ale i jiné, drobnější. Babiš a jeho vláda například podpořila uzákonění manželství pro stejnopohlavní páry.

Dominik Duka je realista a pragmatik. Ví, že některé bitvy nevyhraje, v dalších zase politikům pomáhá. Rád by aspoň uhrál odpískání volnomyšlenkářských nápadů nabourávajících dosavadní tradice a zvyklosti. Počkejme si, co na to politická reprezentace, stále častěji vzývající hodnoty, kulturu, víru, avšak v praxi zapomínající na bližní, humanistické principy i ústavní pravidla.

Odškodnění církví provázela arogance. Setkáváme se s ní i v debatách o zdanění, nechybí však ani v přístupu k migraci či menšinám. Kéž by z debaty zástupců světské a círlevní moci vyplynula změna. Zatím to ale vypadá jen na vzájemné ústupky, aby nikdo nepřišel zkrátka.

Vysíláno na ČRo Plus, publikováno na www.rozhlas.cz/plus



zpět na článek